Naslovna » Izlasci » Festivali » VIII Festival evropskog filma u Beogradu
VIII Festival evropskog filma u Beogradu
VIII Festival evropskog filma u Beogradu

VIII Festival evropskog filma u Beogradu

VIII Festival evropskog filma od 31. januara do 3. februara 2020. biće održan u EU info centru (Kralja Milana 7). Ulaz je besplatan.

Posle turneje u 17 gradova na 22 lokacije širom Srbije, filmovi sa ovog festivala konačno će biti prikazani i u Beogradu. Ljubitelji sedme umetnosti uživaće u šest evropskih i jednom domaćem filmu.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Ulaznice mogu da se rezervišu (011/4045-400, info@euinfo.rs) ili da se preuzmu u EU info centru do 31. januara od 10.00 do 19.00.

Turneju će svečano zatvoriti film Gorana Radovanovića „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ (31. januar, 18.00).

Publici će se prve večeri, pre projekcije, obratiti Pol Anri Prese iz Delegacije EU u Srbiji i Marija Stevuljević iz EU info centra.

Posle domaćeg filma, naredna tri dana će biti prikazano šest evropskih filmova od 18.00 i 20.00.

VIII Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom se građankama i građanima približava Evropska unija.

VIII Festival evropskog filma – program

Petak, 31. januar 2020. (18.00)
SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI
Goran Radovanović
Srbija (2019)
Žanr: dokumentarac
Autor istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsređuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom Komunističke partije osuđivan film „Misterije organizma“.

Subota, 1. februar 2020. (18.00)
ĆUTANJE DRUGIH (EL SILENCIO DE LOS OTROS)
Almudene Karasedo, Roberta Bahara
Španija, SAD (2018)
Žanr: dokumentarac
Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.

Subota, 1. februar 2020. (20.00)
DIJAMANTINO
Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita
Portugal, Francuska, Brazil (2018)
Žanr: drama, komedija
Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neofašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Nedelja, 2. februar 2020. (18.00)
BELGIJSKI KRALJ
Petera Brosensa i Džesike Vudvort
Belgija, Holandija, Bugarska (2016)
Žanr: drama, komedija, road movie
Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

Nedelja, 2. februar 2020. (20.00)
KRVAVO MLEKO (PETIT PAYSAN)
Ibera Šaruela
Francuska (2017)
Žanr: drama
Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Ponedeljak, 3. februar 2020. (18.00)
STRANAC U RAJU
Gvida Hendriksa
Holandija (2016)
Žanr: dokumentarac
U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, autor istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica.

Ponedeljak, 3. februar 2020. (20.00)
DALEKI LAVEŽ PASA
Simona Lerenga Vilmonta
Danska, Švedska, Finska (2017)
Žanr: dokumentarac
Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko.

(danubeogradu.rs)