Naslovna » Izlasci » Festivali » 48. FEST: Novi program „FEST Fokus“
48. FEST: Novi program "FEST Fokus": Jelenska koža
48. FEST: Novi program "FEST Fokus": Jelenska koža

48. FEST: Novi program „FEST Fokus“

FEST Fokus je novi takmičarski program na 48. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST 2020, koji će biti održan u Dvorani KCB.

FEST Fokus nastao je iz potrebe organizatora festivala da dodatno skrenu pažnju na autorska ostvarenja koja svojim hrabrim izrazom i izborom teme to zaslužuju.

Zbog toga ne čudi što će o najboljem filmu tog programa odlučivati i oni čije se stvaralaštvo opisuje na isti način, Momir Milošević i Dušan Zorić, reditelji čiji su filmovi „otkriveni“ na FEST-u, kao i pisac i publicista Damir Šehanović.

Festival će biti održan od 28. februara do 8. marta 2020. u Beogradu, a program, cene ulaznica i druge informacije potražite na OVOM LINKU.

FEST Fokus: Devetnaest raznovrsnih filmova

48. FEST: Novi program "FEST Fokus": Easy Land
48. FEST: Novi program „FEST Fokus“: Easy Land

U okviru programske celine FEST Fokus publika će ove godine imati priliku da pogleda devetnaest raznovrsnih filmskih ostvarenja, među kojima je i jedan film nominovan za Oskara.

Poljski film „Telo Hristovo„, reditelja Jana Komase, bio je nominovan za Oskara za najbolji međunarodni film, a do sad je osvojio više od trideset nagrada na brojnim međunarodnim festivalima, nakon što ga je samo u Poljskoj pogledalo oko 1,4 miliona gledalaca.

Ovo je film o Danijelu, koji u pritvoru za mlade doživljava duhovnu transformaciju. Iako ga zločin koji je počinio sprečava da pristupi formalnom izučavanju hrišćanstva, on ne odustaje od svog sna i odlazi u mali grad da oproba sreću u onome što zaista voli.

Francuski film „Jelenska koža„, reditelja Kentena Dipjea, govori o čoveku koji je opsednut jaknom od jelenske kože iz svojih snova. Zbog te opsesije okreće leđa jednoličnom životu u predgrađu, spiska životnu ušteđevinu i čak se okrene kriminalu. Ovo ostvarenje žanrovski se označava kao horor/komedija, a to nije jedini hibridni film u ovom programu.

Dopunska nastava„, za koji režiju potpisuje Ivan-Goran Vitez, prati čoveka besnog zbog toga što ne može sa svojom ćerkom da proslavi njen deveti rođendan. Nedavno razvedeni otac upada u njen razred sa poklonom, tortom i puškom. Aktuelni gradonačelnik odlučuje da iskoristi talačku krizu, ne prežući ni pred jednim rešenjem. Treći film Ivana-Gorana Viteza je napeti triler sa taocima, obojen crnim humorom, ali i film u koji je ugrađen oštar politički komentar.

Reditelj Ivan-Goran Vitez, kao i glumci filma „Dopunska nastava“, Đorđe Kukuljica i Janko Popović-Volarić, biće gosti na ovogodišnjem FEST-u.

Među gostima će se, takođe, naći i autorski i glumački tim filma „Easy Land“ – rediteljka i scenaristkinja Sanja Živković, kao i glumice Nina Kiri i Mirjana Joković.

Film „Easy Land“ govori o Jasni, talentovanoj i ambicioznoj arhitekti iz Srbije, koja živi u Torontu, gde želi da stvori bolju budućnost za svoju kćerku, tinejdžerku Ninu. Međutim, mentalna bolest od koje pati je veliki problem u njihovim odnosima.

Uz pomoć lekova, Jasna uspeva da radi – ima posao u jednoj prodavnici. Iznenada dobija priliku da se dokaže i izradi projekat svojih snova, ali da bi to izvela, mora da rizikuje svoju stabilnost i krhke odnose sa kćerkom. Kad Nina nađe posao u jednom pozorištu, počinje da veruje u nove mogućnosti. Uskoro se suočava sa teškom odlukom – da stvara sopstvenu budućnost ili da ostane, pomažući majci da izgradi bolji život o kome su sanjale.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.