Naslovna » Izlasci » Festivali » 48. FEST: Retrospektiva filmova Nede Arnerić
48. FEST: Retrospektiva filmova Nede Arnerić (fotografija iz arhive FEST-a)
48. FEST: Retrospektiva filmova Nede Arnerić (fotografija iz arhive FEST-a)

48. FEST: Retrospektiva filmova Nede Arnerić

Povodom nedavne smrti legendarne srpske glumice Nede Arnerić, na ovogodišnjem FEST-u će u njenu čast biti prikazano devet filmova u kojima je glumila.

U karijeri dugoj pedeset tri godine, Neda Arnerić igrala je u više od četrdeset predstava i snimila više od stotinu filmova.

Među odabranim naslovima je jedan od njenih prvih filmova, „Podne„, reditelja Puriše Đorđevića, u kojem glumi sa svega petnaest godina. Partneri na filmu bili su joj Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića, „Anđeo čuvar„. Ovaj film prati novinara koji kreće tragom jednog dečaka; trag ga vodi u Italiju gde se nalaze glavni organizatori trgovine decom. U pitanju je istinita priča u kojoj ulogu tumači i legenda romske muzike, Šaban Bajramović.

Neda na platnu igra rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu „Kvar„, Miloša Radivojevića, ili pak Velimira Bate Živojinovića, sa kojem igra na dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST-u – „Ukleti smo, Irina„, Nikole Koleta Angelovskog i „Kraj rata„, Dragana Kresoje.

U filmu „Divlji anđeli„, reditelja Fadila Hadžića, snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik kojeg Neda igra na platnu vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, a koji je u Nedinu čast FEST-u poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive.

Scena sa snimanja filma "Divlji anđeli" (iz privatne arhive Igora Gala)
Scena sa snimanja filma „Divlji anđeli“ (iz privatne arhive Igora Gala / FEST)

Pored jugoslovenskih, Neda sarađuje i sa brojnim inostranim rediteljima, a sa jednim francuskim rediteljem, Robertom Enrikom, 1971. godine snima „Malo, mnogo, strastveno„.

U Francuskoj su snimane i neke scene za film „Ispravi se, Delfina„, za koji scenario i režiju potpisuje Aleksandar Đurčinov, a koji govori o devojci koja je odlučila da prepliva La Manš.

Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u Nedinu čast je „Tajvanska kanasta„, reditelja Gorana Markovića.

Ovaj i ostale navedene filmove u kojima glumi Neda Arnerić iz programske celine FEST klasik, publika će imati prilike da pogleda na festivalu u Muzeju jugoslovenske kinoteke od 18h od 28. februara do 8. marta. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.