Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Besplatni koncerti operskih velikana: Dijana i Boris Martinović
Besplatni koncerti operskih velikana: Dijana i Boris Martinović (foto: promo)
Besplatni koncerti operskih velikana: Dijana i Boris Martinović (foto: promo)

Besplatni koncerti operskih velikana: Dijana i Boris Martinović

Dijana i Boris Martinović, uz klavirsku pratnju Koste Jevtića, nastupiće tokom marta, aprila i maja 2020. u Beogradu, Nišu, Subotici i Novom Sadu.

Sopran sa međunarodnom karijerom Dijana Martinović i njen suprug, slavni američko-hrvatski umetnik Boris Martinović, održaće pet besplatnih koncerata (recitala) u Srbiji.

Zakazana su dva nastupa u Beogradu: 6. marta u Skupštini grada i 30. marta u Italijanskom institutu za kulturu (oba koncerta počinju u 20.00), a zatim u gradskim kućama u Nišu (13. april), Subotici (9. maj) i Novom Sadu (23. maj).

Koncerti su organizovani u sklopu projekta „Internacionalni mostovi muzike – Muzika spaja i kada sve drugo razdvaja“, koji je pokrenulo muzičko udruženje „AlegroNB“ iz Beograda, u saradnji sa Ambasadom Hrvatske, pod pokroviteljstvom gradskih opština gradova domaćina i njihovih kulturnih centara.

Dijana i Boris Martinović i mladi umetnici

Na svakom od koncerata će se pojaviti i nekoliko mladih operskih pevača iz pomenutih gradova. Svakome od njih biće ovo jedinstvena prilika da se upoznaju, razmene mišljenja, čuju savete i nastupaju sa svetskom operskom zvezdom kao što je Boris Martinović.

U raznovrstan program uvrštene su i solo pesme srpskih kompozitora Petra Konjovića, Stanislava Biničkog, Stevana Hristića, Konstantina Babića, Milana Prebande, kao i hrvatskih autora Dore Pejačević, Ivana Zajca, Josipa Hatzea i Jakova Gotovca.

Ovakvi muzički događaji po prvi put će biti upriličeni u našoj zemlji. Ovaj projekat je doprinos popularizaciji demokratskih vrednosti, mira i pomirenja zemalja Balkana, i korak napred ka projektima koji promovišu takve, kosmopolitske vrednosti kroz muziku.

U drugoj polovini godine Dijana i Boris Martinović nastupaće i u Hrvatskoj.

Dijana Martinović je diplomirani operski pevač-magistar, profesor solo pevanja i Master menadžer za kulturu, umetnost i medije. Osnovne studije solo pevanja završila je na FMU u Beogradu, a magistrirala na Univerzitetu za muzičku i izvođačke umetnosti u Štutgartu, gde je, zatim, četiri sezone bila angažovana kao sopran u Gradskoj operi.

Kao solista, gostovala je u operskim kućama u Nirnbergu, Sent Galenu i Bernu. Sarađivala je sa brojnim evropskim orkestrima i dobila veliki broj nagrada širom kontinenta.

Boris Martinović, bas bariton, diplomirao je na prestižnoj Džulijardovoj muzičkoj školi i Američkom operskom centru u Njujorku. Na međunarodnu scenu je stupio još davne 1977, a već kao 21-godišnjak je opisivan kao „bas čarobnog potencijala“.

Prvo je nastupao na najprestižnijim scenama u Italiji, zatim osvojio i Parisku operu, a onda i druge eminentne operske kuće širom sveta. Poslednjih godina je umetnički direktor opere u Peruđi i operske trupe u Los Anđelesu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.