Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Državna matura: prvo pilot-testiranje u maju 2020. godine
Državna matura (foto: Pixabay)
Državna matura (foto: Pixabay)

Državna matura: prvo pilot-testiranje u maju 2020. godine

Državna matura, koja će zameniti prijemni ispit na fakultetima, biće uvedena 2022. godine, a prvo pilot-testiranje u nekoliko škola đaci će imati u maju 2020. godine.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević saopštio je, na otvaranju skupa povodom priprema za uvođenje državne mature u Srbiji, da je drugo testiranje zakazano za maj naredne godine u svim školama, u martu 2022. planirana je „generalna proba“ državne mature, a u junu iste godine prvo sprovođenje državne mature.

Projekat državne mature, kako je podvukao, iniciralo je resorno ministarstvo, a finansijska sredstva za realizaciju projekta obezbedila je Evropska unija kroz Instrument pretpristupne pomoći.

Prva državna matura za srednjoškolce upisane 2018.

Cilj projekta jeste da pomogne pripreme obrazovnog sistema za uspešno sprovođenje završnih ispita na kraju srednjeg obrazovanja.

Po novom konceptu, državnu maturu prvi polagati đaci koji su srednju školu upisali školske 2018/2019. godine.

Pilot-testiranjem biće obuhvaćeni učenici druge godine, koji će polagati državnu maturu, a planirano je da gimnazijalci polažu opštu maturu, učenici srednjih stručnih škola stručnu, a umetničkih škola umetničku maturu, naveo je ministar Šarčević.

Đaci će na opštoj maturi polagati testove iz maternjeg jezika, matematike, a treći test će biti sa liste opšteobrazovnih predmeta – strani jezik (engleski, italijanski, nemački, ruski, francuski, španski), istorija, geografija, biologija, hemija, fizika.

Šarčević je dodao da će fakulteti odrediti svoje liste predmeta koje će bodovati za upis i, na osnovu toga koji fakultet žele da upišu, đaci će birati koji predmet će polagati kao izborni.

Pomoć novim generacijama

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da Evropska unija kroz projekat državne mature želi da pomogne Srbiji da bude deo zajednice, naglasivši da je za Uniju obrazovanje osnovna ljudska vrednost.

Obrazovni sistemi u celoj Evropi moraju da evoluiraju i da se pronađe način kako da se pomogne novim generacijama, poručio je Fabrici.

Svoja iskustva preneli su i predstavnici zemalja koje su odavno uvele državnu maturu – Hrvatska, Slovenija, Poljska, Češka. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.