Naslovna » Izlasci » Izložbe » Jan Fabr u Beogradu
Jan Fabr u Beogradu: Pozorište paukova (fotografiju obezbedio KCB)
Jan Fabr u Beogradu: Pozorište paukova (fotografiju obezbedio KCB)

Jan Fabr u Beogradu

Jan Fabr, jedan od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene, biće u Beogradu od 21. februara 2020.

Gostovanje Jana Fabra u Beogradu objedinjeno je otvaranjem izložbe „Praznik malih prijatelja“ u Narodnom muzeju, izvođenjem monodrame „Noćni pisac“ u Narodnom pozorištu i objavljivanjem Fabrove treće knjige „Noćni dnevnik 1992-1998“.

Tražeći i uspostavljajući veze između različitih disciplina, umetnik otvara nove puteve i mogućnosti interpretacija u oblastima vizuelnih umetnosti, pozorišta i književnosti. Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama i u muzejima.

Jan Fabr i KCB

Saradnja Jana Fabra sa Kulturnim centrom Beograda počela je 2011. godine, umetnikovim učešćem na 52. Oktobarskom salonu radom „I let myself drain (dwarf)“, instalacojom u sklopu koje je bila izložena slika Jovana Popovića, „Portret čoveka sa fesom“, iz kolekcije Narodnog muzeja.

Tom prilikom Fabr je činom poklanjanja svog rada „I am a one-man movement“ inicirao osnivanje kolekcije „Oktobarski salon“, posredno utičući i na odluke drugih umetnika da slede njegov primer.

Ovom prilikom uz organizaciono učešće Angelos studija i pozorišne trupe Trublejn iz Antverpena, dolazak Jana Fabra u Beograd povezao je Kulturni centar Beograda, Narodni muzej u Beogradu i Narodno pozorište.

Jan Fabr: Praznik malih prijatelja

Izložba „Praznik malih prijatelja“ u Narodnom muzeju, čiji je kustos Joana De Vos, bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika.

Proučavajući svet insekata, počeo je da stvara sopstveni mitski univerzum usredsređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, krajnosti koje važno mesto imaju i u Fabrovoj pozorišnoj umetnosti.

Izložba „Praznik malih prijatelja“ je ključna za razumevanje ne samo savremenog vizuelnog stvaralaštva Jana Fabra, već i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.

Slično entomologu, Fabr zapravo beleži, analizira i kometariše ljudske aktivnosti i emocije kroz seriju crteža, instalacija i skulptura „fantastičnih insekata“. Svojim velikim „Pozorištem Paukovih glava“ sa pravim paukovima, simulira pozorište života, ali ne beleži ono što vidi kod svojih „malih prijatelja“, već u sebi traži slike koje nastaju, ostavljajući istu mogućnost i posmatraču. Glavni medij ostaje mašta. „Praznik malih prijatelja“ postaje ‘praznik čula’, a metamorfoza insekata postaje simbol ljudskog postojanja.

Jan Fabr: Noćni pisac

Monodrama „Noćni pisac“ u režiji Jana Fabra, a u izvođenju Slobodana Beštića, biće izvedena 22. februara na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava će biti realizovana na incijativu Kulturnog centra Beograda, a u saradnji sa Narodnim pozorištem i pozorišnom trupom Trublejn iz Antverpena.

Jan Fabr: Noćni dnevnik 1992-1998

U ediciji Kulturnog centra Beograda „Sam(a) svoj pokret“ biće objavljena treća knjiga „Noćni dnevnik 1992-1998“ u prevodu Jelice Novaković Lopušine i ponovljena izdanja prethodno objavljenih knjiga „Noćni dnevnik 1978-1984“ i „Noćni dnevnik 1985-1991“. (danubeogradu.rs)

Jan Fabr u Beogradu – info

Izložba

 • Jan Fabr – Praznik malih prijatelja
 • 21. februar (19.00) – 5. april 2020.
 • Narodni muzej u Beogradu
 • Velika galerija, drugi sprat
 • Trg republike 1a

Predstava

 • Monodrama „Noćni pisac“
 • 22. februar 2020. (20.30)
 • Razgovor sa Janom Fabrom i predstavljanje treće knjige „Noćnog dnevika“
 • Narodno pozorište u Beogradu
 • Scena „Raša Plaović“
 • Francuska 3

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.