Naslovna » Izlasci » Pozorište » KPGT, 42. sezona u Staroj šećerani
KPGT, 42. sezona u Staroj šećerani
KPGT, 42. sezona u Staroj šećerani (foto: KPGT)

KPGT, 42. sezona u Staroj šećerani

KPGT, u svojoj 42. sezoni, tokom februara 2020. biće otvoren za publiku koja će moći da gleda „Bubu u uhu“, „Ričarda III“, „Psovanje publike“…

Pomenute predstave na repertoaru su više od 20 godina i dalje privlače pažnju publike.

Mladi ansambl KPGT pozorišta dodaće još tri nova naslova: 5. februara premijerno će biti izvedena „Ljubavna priča„, 20. februara „Veliki pad“ i 26. februara „Don Huan„.

Tri nove predstave nastale su po tekstovima i u režiji Ljubiše Ristića, koji kaže da ovo nisu ni adaptacije niti dramatizacije, već su pripremljene na način i u stilu KPGT-a.

– Predstave su pozorišni komentar tema, ideja i pitanja koje pokreću u svojim neobičnim delima proslavljeni filmski reditelj i pisac Puriša Đorđević i senzacionalni nobelovac Peter Handke – kaže Ristić.

KPGT: moderna evropska dramaturgija i „ženska jesen“

„Veliki pad“ i „Don Huan“ biće deo jedne sezone velike moderne evropske dramaturgije na nemačkom jeziku, u okviru koje će u martu biti izvedeno po jedno delo Hajnera Milera i Franca Ksavera Kreca, drama, poezija i eseji Bertolta Brehta, sve pod zajedničkim naslovom „Siroti B.B. i njegova deca„, o čemu će biti više reči tokom idućeg i narednih meseci.

Za jesen 2020. KPGT priprema sezonu najboljih i najznačajnijih domaćih dramskih spisateljica, koje, bez obzira na tzv. „žensko pismo“ i tzv. „rodnu ravnopravnost“, jednostavno i nezaobilazno predstavljaju sam vrh dramaturgije na našem jeziku.

Njihova dela imaju neprolaznu vrednost, koju ni nasilno guranje u stranu i u zaborav ne mogu da ponište i obezvrede.

Na repertoaru će biti „Oj, Srbijo, nigde lada nema“ Zorice Jevremović, „Kamen za pod glavu“ Milice Novković, „Mravinjak“ Vesne Janković i „Slike žalosnih doživljaja“ Deane Leskovar – uz nove mlade glumce, reditelje i Ljubišu Ristića.

KPGT – premijera: Ljubavna priča

„Ljubavna priča“ Puriše Đorđevića je roman o tragikomičnoj sudbini jednog diplomate.

Zabrinut da može da bude doveden u situaciju da bude ucenjen zbog svoje seksualne orijentacije, te da nevoljno izda svoju zemlju – nečuveno odbija da ide za Vašington gde je dobio posao savetnika u ambasadi SFRJ.

Izbačen iz partije, iz ministarstva, iz Glavnog grada i iz kreveta svoje koristoljubive ljubavne veze – državna bezbednost ga prekomanduje u seosku školu.

Kao učitelj, upoznaje učenike i njihovu čudnu narodnu poeziju, nastrane pastire koji u razgovoru sa pticama i ovcama koriste nemušte jezike, ali i avangardne seoske „lepe neme devojke“ koje se bave konceptualnom umetnošću.

Naš junak će znatno doprineti sveopštem napretku socijalističkog sela i za nagradu ili kaznu biće vraćen u Beograd gde će se njegova filmska priča završiti tužno i smešno, kako i priliči radosnim i krvavim šezdesetim – godinama rokenrola i privrednih reformi, studentskih pobuna i Brionskih plenuma, Če Gevare, oba Kenedija, Vudstoka i Martina Lutera Kinga, Bebe Lončar i pokreta nesvrstavanja, seksualne i kineske kulturne revolucije, mini suknje, duge kose, Bitlsa i Rolingstonsa… i slavne jugoslovenske kinematografije, čiji je general teške artilerije bio i pisac „Ljubavne priče“ – večno mladi najstariji filmski reditelj na svetu Puriša Đorđević. (KPGT za danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.