Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Šimon A. Đarmati – Imate li kefalo?, knjiga 3
Kreativni centar: Šimon A. Đarmati - Imate li kefalo?, knjiga 3
Kreativni centar: Šimon A. Đarmati - Imate li kefalo?, knjiga 3

Kreativni centar: Šimon A. Đarmati – Imate li kefalo?, knjiga 3

U izdanju „Kreativnog centra“ nedavno je objavljeno izdanje „Imate li kefalo?“, treća knjiga profesora Šimona A. Đarmatija.

Knjiga je namenjena svima onima koji su radoznali, uporni i vole izazove i rešavanje matematičkih i logičkih problema.

Autor je serijalom knjiga „Imate li kefalo?“ ostvario veliki uspeh devedesetih godina. Zbog toga je „Kreativni centar“ odlučio da ove jedinstvene zadatke, namenjene svim uzrastima, objavi u novom, osavremenjenom izdanju, sa ilustracijama mladog ilustratora Luke Dejanovića.

Kao i u prethodne dve knjige, i u ovoj će čitaoci stariji od 12 godina pronaći kako neke stare i poznate matematičke izazove tako i različite mozgalice. Rešavajući zadatke iz poglavlja „Slučajevi sa starog tavana“, „Zadaci za detektiva početnika“ i „Detektivske priče“ stariji osnovci će se odlično zabavljati.

Može im se činiti da je put do rešenja lak, ali se tu kriju male zamke – treba još malo razmisliti da bi se otkrilo rešenje. Za uspeh u rešavanju ovih zadataka dovoljno je osnovno matematičko znanje. Na kraju knjige nalaze se rešenja svih zadataka.

Kreativni centar: Šimon A. Đarmati - Imate li kefalo?, knjiga 3

U predgovoru svojih knjiga, autor Šimon A. Đarmati ističe:

„Svi ste bar jednom bili u prilici da sami uspešno razrešite neku zamršenu situaciju, neki ozbiljan problem ili lukavu zagonetku, da otkrijete ključ rešenja. Zadovoljni, objašnjavali ste: Ma nije to ništa, imam ja kefalo! (grč. κεφάλι – glava). Ta rečenica se ne odnosi samo na uspešno krajnje rešenje. Njemu su doprinela i vaša prethodna znanja, kao i veštine koje su vam omogućile da ih koristite.

Bilo je važno i pravilno uočavanje problema, toga gde je skrivena zamka, u kom grmu leži zec. Posle nekoliko manje ili više bezuspešnih pokušaja i različitog prilaženja problemu stigli ste i do uspeha i tada ste, naravno, bili vidljivo radosni i zadovoljni. Upravo od tog zadovoljstva pošli smo kada smo odlučili da vam ponudimo ovu knjigu. U stvari, ne jednu knjigu, već njih tri, koje će svojom raznovrsnom sadržinom okupiti sve one radoznale i uporne. Uživajte u radosti odgonetanja!“

Prof. dr Šimon A. Đarmati je autor i koautor brojnih univerzitetskih udžbenika, knjiga za decu, zbirki priča, feljtona i knjiga u kojima obrađuje našu prošlost. Završio je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu. Rođen je u Zrenjaninu, a živi u Beogradu.

Luka Dejanović se profesionalno bavi ilustracijom. Nakon završetka Akademije umetnosti u Novom Sadu (smer Grafičke komunikacije) upisao se na master akademske studije na smeru za dizajn knjige i ilustraciju. Živi i radi kao ilustrator u Novom Sadu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.