Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Luka Lopičić: Multimedijalni koncert „Planete“
Luka Lopičić: Multimedijalni koncert "Planete" (foto: Flo Heibe / Pixabay)
Luka Lopičić: Multimedijalni koncert "Planete" (foto: Flo Heibe / Pixabay)

Luka Lopičić: Multimedijalni koncert „Planete“

Luka Lopičić, beogradski akordeonista, održaće multimedijalni koncert „Planete, u sredu, 26. februara 2020, u Teatru „Vuk“ (Bulevar kralja Aleksandra 77a).

Svojim rezultatima uveliko je već poznat i u svetskim krugovima, završio je master studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi red. prof. Radomira Tomića. Bio je stipendista Fonda za mlade talente Dositeja Vlade Republike Srbije, a po završetku master školovanja proglašen je i za studenta generacije.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Akordeonista Luka Lopičić osvajač je više od trideset priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih je čak 27 prvih nagrada. Pohađao je majstorske kurseve kod priznatih svetskih umetnika kao što su: Mika Vairinen (Finska), Jurij Šiškin (Rusija), Vladimir Besfamiljnov (Ukrajina). Nastupao je kao solista, član kamernih sastava i orkestara u najprestižnijim koncertnim dvoranama u zemlji i inostranstvu.

Muzička svestranost i veština Luke Lopičića prenose se i na njegovo muziciranje u okviru popularnih žanrova, pre svega kroz world music eklektični sastav Maika, popularni beogradski bend Zemlja gruva, ali i brojna pozorišna angažovanja u kontekstu primenjene muzike.

Luka Lopičić svira dela Gustava Holsta

Koncert „Planete“ sadrži adaptaciju čuvenog dela Gustava Holsta u multimedijalnom izvođenju koje podrazumeva kamerni sastav nekonvencionalne muzičke formacije (harmonika, klavir, timpani, udaraljke, ženski hor) na čijem je čelu upravo – Luka Lopičić.

Reč je o doktorskom umetničkom projektu ovog izuzetnog muzičara kojim on zaokružuje doktorske umetničke studije iz kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi red. prof. Ljudmile Popović.

U istoriji muzike, britanski kompozitor i muzički pedagog, Gustav Holst, ostavlja upečatljiv trag delom Planete: Svita za Veliki orkestar, originalnog naziva Sedam komada za veliki orkestar.

Reč je o orkestarskoj sviti koja se sastoji od sedam stavova, komponovanoj između 1914. i 1916. godine. Svaki stav dobio je naziv po jednoj planeti sunčevog sistema i odgovara astrološkom karakteru koji je sam Holst definisao:

  • Mars, Nosilac Rata (Mars, the Bringer of War);
  • Venera, Nosilac Mira (Venus, the Bringer of Peace);
  • Merkur, Krilati Glasnik (Mercury, the Winged Messenger);
  • Jupiter, Nosilac Radosti (Jupiter, the Bringer of Jolity);
  • Saturn, Nosilac Starosti (Saturn, the Bringer of Old Age);
  • Uran, Čarobnjak (Uranus, the Magician);
  • Neptun, Mistik (Neptune, the Mystic).

Od premijere do danas, ova svita predstavlja jedno od najpopularnijih dela umetničke muzike, a pored originalnog izvođenja i brojnih adaptacija – svoje mesto nalazi i u popularnoj kulturi.

Naime, legendarni filmski kompozitor, Džon Vilijams, bio je inspirisan orkestracijom iz stava „Mars“ što se može jasno čuti u popularnom filmskom serijalu „Ratovi zvezda“ tj. čuvenom „Imperijalnom maršu“ (tema Darta Vejdera). Hans Cimer je takođe koristio motive pomenutog stava iz Holstovih Planeta komponujući muziku za film „Gladijator“ – toliko da ga je Holst fondacija tužila za povredu autorskih prava. Stav „Neptun“ mogao se čuti i u jednoj od epizoda iz čuvenog američkog serijala „Mr. Robot“.

U realizaciji muzičkog projekta „Planete“ Luke Lopičića učestvuje više od 30 kreativaca i umetnika i publiku očekuje zaista nesvakidašnji, interesantan i intrigantan koncert. Ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.