Naslovna » BG servis » Novi spomenici u Beogradu… Raši Popovu, Matiji Banu, Teodoru Jankoviću Mirijevskom…
Novi spomenici u Beogradu... Raši Popovu, Matiji Banu, Teodoru Jankoviću Mirijevskom...
Novi spomenici u Beogradu... Raši Popovu, Matiji Banu, Teodoru Jankoviću Mirijevskom...

Novi spomenici u Beogradu… Raši Popovu, Matiji Banu, Teodoru Jankoviću Mirijevskom…

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojila je inicijative da se podignu spomenici zaslužnim građanima.

Takođe, usvojena je i inicijativa za podizanje spomenika „Večna vatra“.

Srpski književnik, publicista i glumac Raša Popov trebalo bi da dobije spomenik i plato na prostoru između zgrade Gradske uprave u Ulici 27. marta i stambene zgrade kod broja 33. Raša Popov živeo je u tom delu grada. Građani stambene zgrade u Ulici 27. marta pokrenuli su inicijativu da se uredi taj plato, sa željom da jednog dana taj prostor ponese ime Raše Popova, kao i da mu se podigne spomenik.

Usvojena je inicijativa da se ispred zgrade GO Čukarica podigne spomenik Matiji Banu. Matija Ban naselio se na prostoru današnjeg Banovog brada i podigao kuću gde se svakodnevno okupljala beogradska elita. Banovo brdo se prvobitno zvalo Banovac, da bi kasnije ponelo ime Matije Bana. Ban je po mnogo čemu povezan sa Banovim brdom, pa su građani ovog dela grada želeli da mu se na neki način oduže. Ovu inicijativu podržalo je i Udruženje starih Čukaričana.

Na Zvezdari će biti podignut spomenik Teodoru Jankoviću Mirijevskom, a takođe i da park ponese ime ovog prosvetitelja. Mirijevski vodi poreklo iz tadašnjeg sela Mirijevo, sadašnjeg naseljenog mesta u Beogradu. Bio je veliki racionalista, prosvetitelj i za vreme njegovog života doživljen je procvat građanske svesti. Svom imenu i prezimenu dodao je Mirijevski kako bi na taj način zadržao svoje poreklo koje vodi iz sela Mirijeva.

Članovi Komisije usvojili su inicijativu Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ da se podigne skulpturno-arhitektonska kompozicija „Večna vatra“ na spomen-groblju „Oslobodioci Beograda“. Autor idejnog rešenja je akademik Ruske akademije umetnosti Andrej Tirtišnjikov. Spomenik će biti izrađen od prirodnog kamena peščara, koji je već korišćen za izradu Spomen-groblja „Oslobodioci Beograda“, a ovim spomenikom će biti zaštićena istorija i tradicija tog mesta. Predviđen je i ispis na samom spomeniku koji bi glasio: „Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno“.

Jedna ulica u Beogradu bi trebalo da ponese ime Milutina Čolića, jednog od osnivača FEST-a. Deo Podavalske ulice od broja 60 do broja 110 poneće ime Svetog vladike Nikolaja Žičkog.

Na sednici Komisije usvojena je i inicijativa Kuće legata da se postavi spomen-ploča velikoj srpskoj slikarki Ljubici Cuci Sokić na fasadi zgrade u Ulici braće Jugovića gde je ona stanovala. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.