Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju od 17. do 23. februara 2020.
Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju (foto: Florian Pircher / Pixabay)
Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju (foto: Florian Pircher / Pixabay)

Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju od 17. do 23. februara 2020.

Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju biće sprovedena od danas, 17. februara, do nedelje, 23. februara 2020, saopšteno je iz MUP-a.

U cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, kontrolu će vršiti pripadnici Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kontrola će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje, kao i prekršaja pešaka.

Previše povređenih i poginulih u saobraćaju

Od početka 2020. godine, broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima povećan je za 16 odsto, a broj prekršaja za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U tom periodu poginulo je 22 vozača putničkog vozila i isto toliko pešaka, 12 putnika u putničkom vozilu i sedam biciklista.

Najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda od početka 2020. godine bila je neprilagođena brzina.

Kao rezultat ovog prekršaja, 25 učesnika u saobraćaju je izgubilo život, dok je više od 300 učesnika u saobraćaju povređeno.

Takođe, u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, tri učesnika u saobraćaju su poginula, a 104 povređena.

Analize pokazuju da, u naznačenom periodu, 58 odsto poginulih vozača i putnika u vozilu nisu koristili sigurnosni pojas.

Kada je reč o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju pešaci, od početka ove godine, utvrđeno je da 30 odsto pešaka strada usled neopreznog stupanja na kolovoz.

Takođe, 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pešacima izazvali su vozači putničkih vozila.

Uprava saobraćajne policije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, navodi se u saopštenju. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.