Naslovna » Izlasci » Film » Sala srpskog filma u Kombank dvorani
Sala srpskog filma u Kombank dvorani - otvaranje (foto: Kombank dvorana)
Sala srpskog filma u Kombank dvorani - otvaranje (foto: Kombank dvorana)

Sala srpskog filma u Kombank dvorani

Sala srpskog filma svečano je otvorena i predstavljena kao kulturni poduhvat nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane.

Sala srpskog filma biće namenjena celodnevnom prikazivanju isključivo nekomercijalni srpskih filmova i filmova srpskih koprodukcija.

Publiku na početku očekuje bogat filmski program, pa će se tokom prve dve nedelje na repertoaru naći filmovi: Zaposlena, Nebeska tema, Enderlezi rajzing, Šavovi, Dovlatov, kao i Slučaj Makavejev.

Cena ulaznice po projekciji je 300 dinara.

Sala srpskog filma: Domaći filmovi sa titlovima

Pokretanjem saradnje između Filmskog centra Srbije i Kombank Dvorane, publici se otvara mogućnost da radnim danima, ali i vikendom i praznicima pogleda srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život.

Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, Jelena Trivan, na konferenciji za medije u Kombank dvorani, poručila je da je ovaj poduhvat samo deo sprovođenja digitalizacije bioskopa u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom kulture.

„Jedna smo od zemalja koja je na vrhu u procentima bioskopa koji su digitalizovani i spremni za prikazivanja novih filmskih formata. Kombank dvorana će biti samo jedna u mreži srpskih bioskopa koji će prikazivati srpski film“, rekla je Trivan i dodala da će Sala služiti i u procesu pravljenja filma.

„Važno nam je da producenti imaju svoje platno da mogu da rade na radnim verzijama filma. Sala će u potpunosti biti stavljena na raspolaganje za sve potrebe producenata koji žele da imaju svoje testne projekcije“, rekla je Trivan i dodala da je obaveza filmova da budu titlovani, kako bi svaki turista mogao da pogleda srpski film i savremenu srpsku produkciju.

Takođe, Sala će biti dostupna i članovima komisija i Upravnog odbora, kako bi bili informisani o samom filmu pre počinjanja bioskopskog života fima ili njegovog učešća na festivalima.

Direktor Fimskog centra Srbije, Gordan Matić, ponosan je na činjenicu da je ovakva mreža digitalizovanih bioskopa razvijena u 17 gradova u Srbiji, pored Beograda.

„U Sali srpskog filma, posetioci će moći da vide filmove na engleskom, dokumentarce koji veoma retko uđu u distribuciju, kao i filmove iz manjinskih koprodukcija, koji se obično ne prikažu nigde osim u Beogradu“, istakao je Matić.

Direktor Kombank dvorane Igor Stanković najavio je bogat filmski repertoar, na kome će tokom 52 nedelje, svakoga dana biti prikazana po tri filma u tri večernja termina.

„U pitanju su filmovi koji su imali bioskopsku distribuciju u poslednjih 12 meseci, ali nisu imali zapažen komercijalni efekat, dokumentarni filmovi, kao i eksperimentalni filmovi“, naglasio je Stanković, koji je istovremeno izrazio zadovoljstvo početkom realizacije ovog značajnog projekta u saradnji sa Filmskim centrom Srbije. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.