Naslovna » BG servis » Sanacija mosta kod Karađorđeve kapije
Sanacija mosta kod Karađorđeve kapije (foto: Beogradska tvrđava)
Sanacija mosta kod Karađorđeve kapije (foto: Beogradska tvrđava)

Sanacija mosta kod Karađorđeve kapije

Sanacija mosta kod Karađorđeve kapije počela je juče, a još predviđena je potpuna obnova mosta i zamena drvene konstrukcije novom.

Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ započelo sanaciju da bi se očuvalo ovo kulturno dobro i osigurala bezbednost posetilaca.Radovi u toku

Most je projektovan kao drvena noseća konstrukcija, sa drvenom kolovoznom konstrukcijom i drvenom ogradom. U prethodnim godinama nije rađena njegova sanacija, te je usled intenzivnog korišćenja došlo do oštećenja – truljenja i pucanja u određenim delovima, kako na nosećoj, tako i na kolovoznoj konstrukciji i ogradi mosta.

Karađorđeva kapija izgrađena je početkom XVIII veka. Ime je dobila po vođi Prvog srpskog ustanka – Karađorđu, te se dugo verovalo da je Karađorđe upravo kroz ovu kapiju ušao u tvrđavu. Danas se pouzdano zna da to nije tačno, da je vođa ustanika tada ušao glavnim putem, tj. kroz spoljnu Stambol kapiju.

Kapija nije bila dugo u upotrebi – već je na planovima s kraja 18. veka prikazana zazidana i bez mosta. Otvorena je tokom radova na uređenju Kalemegdana posle Drugog svetskog rata, kada je obnovljen i drveni most.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.