Naslovna » Izlasci » Festivali » Supernatural festival 2020 u Botaničkoj bašti
Supernatural festival 2020 u Botaničkoj bašti
Supernatural festival 2020 u Botaničkoj bašti

Supernatural festival 2020 u Botaničkoj bašti

Supernatural festival 2020 pod sloganom „Bee Supernatural“ biće održan u subotu, 25. aprila 2020, u Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

Tema festivala koji će se održati u centru Beograda je… „Pčela“. Organizatori žele da skrenu pažnju javnosti i donosiocima odluka, da je prioritet zaštita i unapređenje staništa pčela.

Supernatural: pčele, pčele, pčele!!!

Međunarodni „Earthwatch“ Institut je na poslednjem sastanaku u Londonskom društvu „Royal Geographical“ proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji.

Čak 70% svetskog biodiverziteta zavisi isključivo od pčela, a polinacija, ili oprašivanje – možda i najvažnija funkcija pčela – omogućava biljkama da se razmnožavaju. Bez pčela, poručeno je, fauna na planeti bi polako počela da nestaje.

Nažalost, pčele su ugrožene, a glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cveća i deforestacija (krčenje šuma).

Brojni aktivisti upravo zato zahtevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, da počnu da se koriste prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela postavi na vrh prioriteta.

Organizatori podsećaju na slavnu (ali i upozoravajuću!) rečenicu: „Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života“.

Programi za sve generacije

Na Supernatural festivalu uz muzički program za decu i odrasle, biće organizovan mali sajam meda i pčelarstva, sajam medonosnog bilja, kao i debate na temu zaštite pčela.

Na festivalu će biti organizovane razne porodične radionice i predstavljanje organizacija koje se bave zaštitom prirode.

Supernatural festival je tradicionalni festival koji se održava svake godine krajem aprila i koji proslavlja Međunarodni dan planete Zemlje.

Na OVOM LINKU biće objavljene sve informacije vezane za manifestaciju. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.