Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Ekstravagancija – poslednje otkriveno delo Betovena
Beogradska filharmonija: Gost Kijan Soltani - violončelo (fotografiju obezbedila BGF)
Beogradska filharmonija: Gost Kijan Soltani - violončelo (fotografiju obezbedila BGF)

Beogradska filharmonija: Ekstravagancija – poslednje otkriveno delo Betovena

Beogradska filharmonija izvodi ekskluzivan program sa dirigentom Markusom Bošom i superstarom na violončelu, Kijanom Soltanijem, i to na dva koncerta.

Zbog zabrane javnih skupova u zatvorenom i dodatnih mera opreza usled širenja novog korona virusa, Beogradska filharmonija otkazuje nastupe u narednom periodu. Neće biti održani koncerti 12. i 13. marta u Kolarčevoj zadužbini, kao ni nastupi za decu školskog uzrasta od 18. do 27. marta. Sve informacije u vezi sa otkazanim koncertima biće naknadno objavljene.

U četvrtak i petak, 12. i 13. marta 2020. od 20.00, u Kolarčevoj zadužbini, na programu su dela Betovena i Šumana, a nastup u petak je tradicionalno posvećen uspomeni na Zorana Đinđića.

Program otvara muzička ekstravagancija – nedovršeno Betovenovo delo „Magbet“ uvertira, rekonstruisana na osnovu kompjuterskog programa! Izvedena je u SAD-u 2001. godine na osnovu sačuvanih skica i njegovo je poslednje otkriveno delo. Publika će moći da proceni koliko ovo delo pripada Betovenu, a koliko je proizvod rekonstrukcije.

– U godini kada ceo svet obeležava Betovenov jubilej, smatram sjajnim potezom što Beogradska filharmonija istražuje njegova nedovršena dela i tako ponudi moguće odgovore. Orkestar je radoznao, borben kada je muzika u pitanju, uživam u zajedničkom radu i njihovoj otvorenosti – rekao je dirigent Markus Boš, jedan od najistaknutijih ličnosti na nemačkoj dirigentskoj sceni i veoma tražen gostujući dirigent širom sveta.

Violončelista Kijan Soltani, od zvezde u usponu i debija u Zlatnoj sali bečkog Muzikferajna, postao je jedan od najupečatljivijih muzičara mlađe generacije. Nastupa sa najboljim orkestrima sveta, a nakon Beogradske, naredni koncert ima sa čuvenom Losanđeleskom filharmonijom. Izvešće Šumanov Koncert, delo čiji uspeh autor nije doživeo, a danas je jedno od najpopularnijih u literaturi za violončelo.

Na programu su još Betovenova simfonija br. 2 i Šumanova Uvertira, Skerco i Finale.

Ulaznice za nastup u četvrtak su u prodaji, a sto karata za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta u petak, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.