Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija poklanja program za decu: Ostani kod kuće – slušaj muziku!
Beogradska filharmonija poklanja program za decu: Ostani kod kuće - slušaj muziku!
Beogradska filharmonija poklanja program za decu: Ostani kod kuće - slušaj muziku!

Beogradska filharmonija poklanja program za decu: Ostani kod kuće – slušaj muziku!

Beogradska filharmonija poklanja deci i njihovim roditeljima muzičke programe za najmlađe koji se mogu pronaći na sajtu institucije.

Umesto koncerata za školarce koji su bili planirani za drugu polovinu marta, jer su nastupi orkestra obustavljeni zbog zabrane okupljanja, edukativno-zabavne kompozicije sada su dostupne za istraživanje online.

– Svi jedva čekamo da se vidimo ponovo, ali sada je najvažnije biti odgovoran prema sebi i drugima. Beogradska filharmonija će u narednom periodu na ovaj način poklanjati svoje sadržaje i poručujemo svojoj dragoj publici – ostani kod kuće i slušaj muziku – kaže direktor Ivan Tasovac.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Na sajtu BGF mogu se pronaći linkovi na kojima se nalaze muzička audio bajka „Veštica i meastro„, kao i kompozicije u izdanju i izvođenju Beogradska filharmonija za „Moj prvi CD klasične muzike“ – „Karneval životinja“ i „Peća i vuk„.

Autor priče „Veštica i maestro“ je dirigent Hauard Grifits, dugogodišnji saradnik i čest gost Beogradske filharmonije, a muziku je komponovao Fabijan Kuncli.

Filharmoničarke Slavica Perić i Tamara Marinković Tomić su naratorke u ovoj muzičkoj bajci i decu najpre upoznaju sa čudnim stanovnicima jednog sela – porodicom Gudačkić, Drvenjaković, Limenjaković i Udaraljkić, a potom sa malom vešticom i njenom velikom tajnom koju će otkriti dobri maestro. Ovu kompoziciju orkestar je izvodio tokom prologodišnjih druženja sa decom kada su na poklon dobijala i knjigu sa ilustrovanom bajkom i QR kodom preko koga se mogla čuti ova priča, sada dostupna svima.

„Moj prvi CD klasične muzike“ je Beogradska filharmonija objavila 2017. godine. Naratori u čuvenoj kompoziciji „Peća i vuk“ Sergeja Prokofjeva su poznati tandem Gorica Nešović i Dragan Ilić, a zajedno sa filharmonijskim orkestrom u izvođenju „Karnevala životinja“ Kamija Sen-Sansa učestvuje klavirski LP Duo. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.