Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Prvi Muzički piknik na YouTube kanalu
Beogradska filharmonija: Prvi Muzički piknik na YouTube kanalu (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija: Prvi Muzički piknik na YouTube kanalu (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Prvi Muzički piknik na YouTube kanalu

Beogradska filharmonija otvara svoju onlajn sezonu uz pravu atrakciju – snimak prvog koncerta na otvorenom na Ušću 2017. godine.

Umesto redovnog petka na Kolarcu, publika će uživati u ekskluzivnom prisećanju na Muzički piknik, u istom terminu od 20.00 ali na filharmonijskom YouTube kanalu (petak, 27. mart).

Prvi koncert na otvorenom zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom ostao je svima u posebnoj uspomeni, a kao specijalni gost nastupio i voljeni filharmonijski prijatelj, čuveni maestro, Zubin Mehta.

Filharmonija je tada okupila više od 25.000 ljudi uz repertoar koji je publika sama birala. Nedeljama uoči nastupa, publika je bila upitana šta bi želela da sluša ovom prilikom, a one sa najviše glasova orkestar je izveo na koncertu.

Tako će se ovom, onlajn prilikom, svi prisetiti ubedljivog pobednika „Dansona“ Markesa, „Valcera“ Šostakoviča, „Igre sablji“ Hačaturijana, Hristićeve „Grlice„, Ravelovog „Bolera“ i još mnogi drugih numera kao i „marševskih“ biseva koji su razmenili dirigenti.

Nakon što je najavila nedeljni program Beogradska filharmonija je objavila prvi blog „Filharmoničar u izolaciji“ i tekst horniste Nikole Ćirića, obraćanje šefa-dirigenta Gabrijela Felca, a na sajtu se može pronaći i audio snimak Malerove grandiozne Druge simfonije kojom je krunisana prethodna filharmonijska sezona na Kolarcu, 14. juna 2019. zajedno sa Felcom.

To je bio jedan od najboljih nastupa orkestra kada je na bini bilo više od 180 muzičara – Filharmoničari pojačani Horom Obilić AKUD Branko Krsmanović, zajedno sa dva vokala, Lavinijom Dejms i Tanjom Baumgartner, izveli su remek delo koje nosi naziv „Uskrsnuće“.

Četvrtak je na društvenim mrežama poznat kao dan za sećanja, a prva uspomena Beogradske filharmonije posvećena je Zagrebu. U teškoj nedelji koja je zadesila ovaj grad, Filharmonija šalje podršku kroz prisećanje na humanitarni koncert u „Lisinskom“ posvećen postradalima u poplavama u regionu.

Sa ovog nastupa može se čuti bis i bravura filharmoničara – Hristićevu „Grlicu“, odsvirali su sami, bez dirigenta. (danubeogradu.rs)