Naslovna » Izlasci » Festivali » FIST Society – Buđenje: 15. FIST – online!
FIST Society - Buđenje: 15. FIST - online!
FIST Society - Buđenje: 15. FIST - online!

FIST Society – Buđenje: 15. FIST – online!

FIST Society vas poziva na Buđenje. Naime, jubilarni 15. Festival internacionalnog studentskog teatra biće održan u digitalnom okruženju!

Zbog aktuelne društvene situacije na svetskom nivou, do sada planirane aktivnosti Festivala internacionalnog studentskog teatra (FIST-a) održaće se online.

Festival je originalno trebalo da okupi 11 akademija iz Evrope u različitim beogradskim pozorištima, ali imajući u vidu nove društvene okolnosti, organizatori su premestili na internet.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Finalne pripreme za realizaciju Festivala odvijaju se kontekstu aktuelne društvene situacije izazvane pojavom i ekspanzijom novog korona virusa COVID-19.

„U takvim okolnostima uvideli smo da je naša ljudska, ali i umetnička obaveza da sprečimo potencijalno širenje virusa kako među učesnicima iz inostranstva, tako i u okvirima naše zemlje. Imajući to u vidu, doneli smo odluku da redefinišemo koncept i poruku ovogodišnjeg Festivala, u želji da odgovorno i racionalno da reagujemo na trenutne događaje – ne samo u ime internacionalnog festivala koji okuplja mlade ljude, već kao institucija koja edukuje buduće profesionalce i umetnike iz oblasti pozorišne i izvođačke umetnosti i uči ih stvaranju zasnovanom na vrednostima zajednice. Takođe, smatramo da je vrlo važno da se u ovim okolnostima interkulturalna razmena, učenje i podrška ne prekine, već da se održi u novom obliku, kako bismo omogućili buđenje kakvo želimo i podstakli akademsko umrežavanje u izazovnim trenucima“, objavili su organizatori, studenti menadžmenta i produkcije pozorišta, radija i kulture sa Fakulteta dramskih umetnosti.

15. FIST: novonastala koncepcija festivala

Strane trupe ne dolaze u Beograd, već su uključene u manifestaciju online. Predstaviće se na na inovativan, savremen i interaktivan način.

Prvobitni koncept i forma festivala su adaptirani i premešteni na u online okruženje, gde će, u okviru glavnog programa, pozorišne trupe iz inostranstva imati priliku da učestvuju putem live stream prenosa svojih predstava, kao i putem emitovanja već postojećih snimaka njihovih predstava.

Sve ove sadržaje publika će tokom trajanja Festivala moći da prati online na SAJTU FESTIVALA i YouTube kanalu.

Posle predstava će se održavati diskusije sa profesorima iz inostranih akademija na temu uloge umetnosti u trenucima društvene krize i novih umetničkih formi nastalih usled ovakvih okolnosti.

Prateći program će se realizovati kroz tribine o ulozi umetnika i umetnosti u kriznim situacijama, kao i značaju solidarnosti, saradnje i međusobne brige koja nam pomaže u boljem prilagođavanju svakodnevnog života vanrednim situacijama nastalim u susretu sa globalnim krizama i momentima.

U digitalnom okruženju biće održane i izložbe studenata Fakulteta likovnih umetnosti i Katedre za kameru Fakulteta dramskih umetnosti.

FIST 15 se održava od 15. do 19. marta 2020. godine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.