Naslovna » Porodica » Deca » Konkurs za upis dece u vrtiće od 30. marta do 16. aprila 2020. godine
Konkurs za upis dece u vrtiće (foto: Brendacfeyc / Pixabay)
Konkurs za upis dece u vrtiće (foto: Brendacfeyc / Pixabay)

Konkurs za upis dece u vrtiće od 30. marta do 16. aprila 2020. godine

Konkurs za upis dece u beogradske predškolske ustanove biće sproveden od 30. marta do 16. aprila 2020, najavio je Slavko Gak.

– To je period kada će roditelji moći da predaju zahteve za željene vrtiće elektronski, na šta ih svake godine podstičemo jer je to najjednostavniji način, ali i lično u ustanovama – rekao je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Preliminarne liste dece, koja će dobiti mesto u nekom od 306 vrtića u Beogradu, biće istaknute 11. maja, a posle toga, po ustaljenoj proceduri, predviđen je rok za žalbe onih koji ne budu zadovoljni odlukom upisne komisije, i to od 11. do 20. maja.

Nakon što upisne komisije završe i taj deo posla, početkom juna očekuju se i konačne rang-liste za ovu godinu.

Uoči konkursa biće poznat tačan broj slobodnih mesta za ovu godinu, pošto se ustanove o tome pojedinačno izjasne.

– Očekujem dalje smanjenje pritiska na predškolske ustanove, budući da u vrtićima već boravi 73 odsto dece uzrasta od jedne do šest godina, kao i zbog toga što je povećan broj novih mesta u vrtićima u odnosu na prošli konkurs – zaključio je Gak.

Najveće interesovanje roditelja za vrtiće dostignuto je pre tri godine, kada je stiglo više od 23.000 zahteva, nakon čega je broj prijava padao, da bi prošle godine on bio ispod 19.000.

To je, kako je rekao, bilo i očekivano ako se posmatra obuhvat dece predškolskim obrazovanjem, koji je 2012. godine iznosio oko 45 odsto, budući da je mesto u vrtiću imalo oko 46.000 dece, dok je danas predškolskim obrazovanjem u državnim i privatnim vrtićima sa subvencijom Grada Beograda obuhvaćeno oko 78.000 dece. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.