Naslovna » Izlasci » Festivali » Moja draga karantina – onlajn festival kratkog filma
Moja draga karantina - onlajn festival kratkog filma
Moja draga karantina - onlajn festival kratkog filma

Moja draga karantina – onlajn festival kratkog filma

Moja draga karantina (My Darling Quarantine, MDQSFF) je onlajn festival kratkog filma koji se u potpunosti odvija na internetu.

Cilj ovog festivala koji su osmislili selektori festivala iz Kana, Berlina, Venecije, Lokarna, Talina i drugih gradova, jeste da se prikupi novac za Lekare bez granica i nezavisne institucije i radnike u kulturi kojima je u doba korona virusa neophodna finansijska pomoć.

U svetlu trenutne situacije sa virusom COVID-19, mnogi festivali i filmski događaji širom sveta su odloženi ili otkazani. Među njima su i značajni festivali kratkog filma kao što su Go Short u Najmegenu, Festival kratkog filma u Glazgovu, Festival Short Waves u Poznanju, kanadski Festival Regard, kao i CPH:DOX u Kopenhagenu, SXSW u Teksasu, Trajbeka u Njujorku, Visions du Reel u Nionu pa i domaći Martovski festival.

Moja draga karantina: Talking Shorts

Kao odgovor na ove događaje, novi festival kratkog filma pod nazivom „My Darling Quarantine“ počeo je 16. marta na platformi Talking Shorts.

Inicijator festivala je Enriko Vanuči, savetnik Venecijanskog međunarodnog filmskog festivala za kratki film i selektor Torino Short Film Marketa, koji je trenutno u karantinu u Italiji.

Vanuči kaže:

– Dok sam sedeo u prisilnoj izolaciji kod kuće i pratio razvoj događaja, došao sam na ideju da započnem onlajn festival kratkog filma o trenutnoj situaciji, kako bismo prikupili novac za zdravstvene radnike koji se bore protiv virusa. Festival kratkog filma Moja draga karantina predstavlja naš pokušaj da nastavimo da radimo ono što volimo – da biramo i prikazujemo publici sjajne kratke filmove – istovremeno prikupljajući sredstva za nekoliko udruženja kojima je već, ili će uskoro biti, potrebno više novaca da bi funkcionisala i spasila još ljudskih života. Takođe, želimo da prikupimo novac da bismo pomogli kulturnim organizacijama koje su pogođene ovom situacijom.

Onlajn festival Moja draga karantina je okupio profesionalce iz sveta kratkog filma koji biraju filmove na temu distopije. Programeri pogođenih festivala, kao što je Short Waves u Poljskoj, takođe su uključeni u ovu inicijativu.

Svake sedmice od ponedeljka do nedelje, festival će predstaviti program sedam kratkih filmova za koje publika može da glasa. Gledaoci će takođe biti u mogućnosti da doniraju novac putem GoFundMe stranice.

Razglednice sa kraja sveta

Među filmovima koji će biti prikazani prve sedmice je i „Razglednice sa kraja sveta“ reditelja Konstantinosa Antonopulosa (Grčka, 2019), u kom jedna grčka porodica pokušava da se izbavi sa udaljenog ostva u Mediteranu kad se suoči sa neočekivanim krajem sveta.

Ovaj film je već imao ozbiljnu festivalsku karijeru, bio je prikazan u Sarajevu, Tampereu i Vinterturu gde je osvojio nagradu publike. Učešće ovog filma na MDQSFF predstavlja njegovo prvo javno onlajn prikazivanje.

Polovina novca koji doniraju gledaoci namenjena je Lekarima bez granica, a druga polovina institucijama i radnicima u kulturi koji su pogođeni posledicama virusa i koji će narednih meseci i godina imati velike organizacione i finansijske poteškoće.

Emilija Mazik sa festivala Short Waves u Poznanju kaže:

– Oduševljeni smo reakcijom selektora i filmskih autora koji su nam omogućili da prikazujemo ove filmove. Znamo da su mnogi otkazani festivali preselili svoje programe na internet. Mi smo želeli da uradimo nešto malo drugačije – otud dolazi i distopijska tema – i dopunimo i podržimo napore koje ulažu mnogi drugi festivali i organizacije, istovremeno prikupljajući novac za dobru stvar. Otkazivanje mog festivala bila je jedna od najtežih odluka koje sam ikada donela i imaće teške finansijske i strukturalne posledice. Zaista je tužno gledati kako se odlažu i otkazuju festivali i, kroz MDQSFF želimo da pokažemo kako svet kratkog filma može da se ujedini u krizna vremena i pruži sadržaje ljudima širom sveta koji su zaglavljeni u svojim kućama. Nadamo se da će ova kriza imati i pozitivan uticaj na filmsku industriju u njenim naporima da postane sektor sa većom jednakošću i održivošću.

Onlajn festival će trajati do kraja trenutne situacije. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.