Naslovna » BG svaštara » Književnost » Novosadski sajam knjiga: Dve nagrade za najlepšu knjigu dodeljene izdanjima Kreativnog centra
Dva nagrade Novosadskog sajma za izdanja Kreativnog centra
Dva nagrade Novosadskog sajma za izdanja Kreativnog centra

Novosadski sajam knjiga: Dve nagrade za najlepšu knjigu dodeljene izdanjima Kreativnog centra

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu, koji se održava od 3. do 9. marta 2020, danas su dodeljene Nagrade za najlepšu knjigu Zaharije Orfelin.

Prvu nagradu dele knjige Naša gošća godina Dobrice Erića, sa ilustracijama Marice Kicušić, u izdanju Kreativnog centra, i Slovenski krug, autora i fotografa Marka Stamatovića, u izdanju Zavoda za udžbenike.

Drugu nagradu dele knjige Dar-mar Dragane Mladenović, sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića, u izdanju Kreativnog centra, i Zbrka u muzeju autora Petra Petrovića i Zefirina Grasija, a čiji je dizajner i grafički urednik Aleksandar Radovanović, u izdanju Zavoda za udžbenike i Narodnog muzeja.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu:

  • Žarko Dimić, predsednik – direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima;
  • Senka Vlahović – umetnički direktor u Banatskom kulturnom centru;
  • Dragan Kojić – direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Stručni žiri ocenjivao je likovni i grafički izgled knjige, umetnički i likovni utisak, likovnu i grafičku opremu knjige, nivo zanatskog i štamparskog izgleda knjige. Na osnovu pregledanih knjiga žiri je doneo odluku da dodeli više nagrada jer se svaka ističe na svoj način.

O knjizi Naša gošća godina žiri je rekao:

„Knjiga za decu Naša gošća godina: vrteška godišnjih doba zavredela je Nagradu za najlepšu knjigu prvenstveno zbog toplih, nežnih, suptilnih, lirskih, ženskom rukom kreiranih ilustracija već afirmisane mlade ilustratorke Marice Kicušič. Ilustracije odišu slobodnom i lakoćom izraza i predstavljanja ljudi, neobičnih bića, životinja, biljaka i prirode uopšte. Maštoviti likovni svet Marice Kicušić očarava i greje duše dece i odraslih. Knjiga je bogato opremljena, štampana u potpunosti u koloru, u tvrdom povezu“.

Boris Kuzmanović i Slavica Marković (Kreativni centar)
Boris Kuzmanović i Slavica Marković (Kreativni centar)

U obrazloženju nagrade Dar-mar stoji:

„Još jedan različak u istoimenoj ediciji Kreativnog centra u potpunosti se izdvojio maštovitim i inovativnim ilustratorskim rešenjima Borisa Kuzmanovića. Ilustracije sadrže mnoštvo sitnih detalja, konstruisane su od fotografija i crteža i čisto bojenih površina. Fotografije lutaka, ili delova njihovih tela spajanih na neuobičajene načine sa zupčanicima, delovima nekih mašina ili životinjskim oblicima, čine pravi vizuelni dar-mar, kako i sam naziv knjige kaže. Upotrebom fotografije kao elementa ilustracije čini ovo, već svojim motivima, autentično delo, još neobičnijim i zanimljivijim radoznalom mladom čitaocu. Kvalitet opreme i izrade, štampa u boji i tvrd povez svakako daju vizuelnom rešenju reprezentativnu materijalizaciju“.