Naslovna » Izlasci » Film » Onlajn Kinoteka: Inserti i dokumentarni filmovi – za dž
Onlajn Kinoteka: Beograd - prestonica Kraljevine Jugoslavije 1932. godine (foto: Kinoteka)
Onlajn Kinoteka: Beograd - prestonica Kraljevine Jugoslavije 1932. godine (foto: Kinoteka)

Onlajn Kinoteka: Inserti i dokumentarni filmovi – za dž

Jugoslovenska kinoteka objavila je na svojim YouTube i Vimeo kanalima inserte iz filmova iz svog fonda, ali dokumentarne i igrane domaće filmove.

Na zvaničnoj YouTube stranici Kinoteke svi zainteresovani posetioci iz zemlje i inostranstva mogu besplatno da vide odabrane inserte iz bogatog fonda ove institucije kulture, kao svojevrsni izlog Kinoteke za domaće i strane pojedince i medije.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Kinoteka: istorija, etnologija, kultura…

U prvom „paketu“ od 60 klipova nalaze se pokretne slike koje se bave istorijom, etnologijom, kulturom. Akcenat je na predstavljanju istorije Srbije i Jugoslavije, nekadašnjeg života, izgleda gradova, života običnih ljudi na ovim prostorima, a tu su i važne istorijske ličnosti i događaji.

Za sada su to dokumentarni materijali iz perioda do 1945. godine, na koje Jugoslovenska kinoteka ima pravo. Stranica će biti dopunjavana a sadržaj će se proširivati novim prilozima i insertima iz bogate riznice Arhiva kinoteke na svakih mesec dana.

Često će i aktuelni događaji biti inspirator za to koje će se pokretne slike iz fondova Kinoteke postavljati na zvaničnu YouTube stranicu Kinoteke.

Inserti traju do pet minuta, a svaki prati kratki tekstualni opis ili identifikacija na srpskom i na engleskom jeziku.

Završetak Prvog svetskog rata obeležen se različitim programima, a filmovi iz fonda Jugoslovenske kinoteke koji svedoče o tim burnim i slavnim danima dostupni su svim zainteresovanim gledaocima besplatno na veb platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu Jugoslovneske kinoteke.

Kinoteka je kao učesnik međunarodnog projekta European Film Gateway postavila izbor iz svoje kolekcije dokumentaraca među kojima su „Solunski proces“ (1917), „Ulazak srpske vojske u Skopje“ (1918), „Proslava proboja Solunskog fronta“ (1928)…

Takođe se mogu videti kasnije snimani dokumentarni filmovi „Cerska bitka“ i „Kolubarska bitka“ u režiji Svetozara Pavlovića, „Marš smrti“ Miomira Stamenkovića i drugi, ali i dugometražni igrani filmovi na temu Prvog svetskog rata kao što su „S verom u Boga“ Mihajla Popovića i čuveni „Marš na Drinu“ Žike Mitrovića. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.