Naslovna » Izlasci » Pozorište » Pinokio: Premijera nove lutkarske predstave – Pustolovine Tila Vragolana
Pinokio: Premijera nove lutkarske predstave - Pustolovine Tila Vragolana (foto: Vojislav Savić)
Pinokio: Premijera nove lutkarske predstave - Pustolovine Tila Vragolana (foto: Vojislav Savić)

Pinokio: Premijera nove lutkarske predstave – Pustolovine Tila Vragolana

Premijera nove lutkarske predstave, Pustolovine Tila Vragolana, biće održana u Pozorištu lutaka „Pinokio“, u ponedeljak, 9. marta 2020. od 20.00.

Pretpremijera je dan ranije, u nedelju, 8. marta od 17.00.

Predstava „Pustolovine Tila Vragolana“ je rađena po originalnoj drami Marijane Ajzenkol, a po dramatizaciji Vide Davidović, u režiji Marije Barne-Lipkovski. Dizajn lutaka i scenografije je uradila Sandra Nikač, a kompozitor je Igor Andrić.

Igraju: Nela Nikolić, Ljiljana Živić, Lako Nikolić, Biljana Mihajlović i Borko Sarić.

Ova predstava je ujedno i prva premijera posle renoviranja pozorišta i instalacije novih sedišta.

Pustolovine Tila Vragolana – priča iz starina

Legendarni protagonista iz nemačkih bajki, Til Ojlenšpigel, postao je i junak naše priče – priče o dovitljivom dečaku koji uspeva da od svojih nestašluka napravi umetnost. Vragolasti Til preživeo je nekoliko vekova u usmenom predanju, a priče o njemu su u današnje doba doprle i do najudaljenijih kutaka sveta, što ukazuje na dečiju i opšteljudsku potrebu za ovakvim likovima bezopasnih odmetnika.

Na prvi pogled Til nam može izgledati kao običan nevaljalac, ali on zapravo ima svoju misiju – on svoj život posvećuje tome da prikaže
ljudima iskrivljeno ogledalo njihovih loših osobina. Iako se pretvara da je budalast, on je neretko mudriji od onih koji hoće da ga namagarče i iskoriste, a posebno od onih koji za sebe veruju da su najpametniji. Til je umetnik satire, koga životne nedaće ne čine ogorčenim, već on svakom problemu pristupa sa entuzijazmom i novom životnom radošću.

Ova priča iz starina, Pustolovine Tila Vragolana, podseća nas, kroz smeh i zabavu, da postoje neke vrednosti koje su iznad običnog ljudskog autoriteta i da svako na ovom svetu ima svoje specifično mesto i zadatak. (Marija Barna-Lipkovski, rediteljka / danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.