Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Spoj muzike i drame
Beogradska filharmonija i Slobodan Beštić (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Slobodan Beštić (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Spoj muzike i drame

Beogradska filharmonija, u okviru online programa na društvenim mrežama, ove sedmice posebnu pažnju posvećuje spoju muzike i drame.

Publika će imati priliku da čuje različite projekte koje je orkestar izveo zajedno sa glumačkim zvezdama kao što su Slobodan Beštić, Vladica Milosavljević i Tamara Krcunović.

U scenskoj muzici „Egmont“ Ludviga van Betovena, napisanoj za Geteovu dramu, Slobodan Beštić je u ulozi naratora preneo priču o herojstvu plemića iz 16. veka. Zajedno sa sopranom Vesnom Đurković i pod upravom Gabrijela Felca, Beogradska filharmonija je ovo delo izvela 18. aprila 2019. na Kolarcu i prethodno na svečanom zatvaranju novosadskog Nomusa. Sada ga publika može čuti na sajtu institucije u okviru audio selekcije sredom.

Online sezona, petkom na YouTube-u, predstavlja intrigantnu i još uvek revolucionarnu „Priču o vojniku“ Igora Stravinskog.

Ovo remek delo kamerne muzike zamišlјeno je da objedini igru, muziku i glumu. Tako su se na filharmonijskoj sceni, zajedno sa muzičarima našle glumice Vladica Milosavljević i Tamara Krcunović, kao i vizuelni umetnik Vojislav Klačar.DuB - vinjeta: Online program

Priču o vojniku, povratniku iz rata, koji je prodao svoju violinu/dušu đavolu u zamenu za bogatstvo, rediteljski je uobličio Vlatko Ilić. YouTube premijera ovog komada zakazana je za petak 1. maj od 20.00.

U okviru nedeljenog repertoara Beogradska filharmonija je objavila blog Gabrijela Felca u kome šef dirigent otkriva kako se kroz volonterski rad sprijateljio sa srpsko-hrvatskom porodicom u Nemačkoj.

Publiku i svoje kolege muzičare, pozdravila je violončelistkinja Maja Bogdanović iz Amsterdama podelivši svoja iskustva iz izolacije.

Takođe, ove nedelje Filharmonija se priseća svog nastupa na Beogradskom maratonu, a posebno čestita rođendan slavnom Mehti uz prisećanje na poslednji zajednički nastup sa koncerta na otvorenom iz 2017. godine. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.