Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Broj respiratora u Srbiji je… i dalje misterija! (2. deo)
Broj respiratora u Srbiji je… misterija! (foto: New Africa / shutterstock.com)
Broj respiratora u Srbiji je… misterija! (foto: New Africa / shutterstock.com)

Broj respiratora u Srbiji je… i dalje misterija! (2. deo)

Broj respiratora u Srbiji je… i dalje misterija. Kao što smo već pisali, zvaničnici nikako da usklade brojke vredne miliona evra.

Prvo bi zaista trebalo da pročitate OVAJ TEKST, a onda se vratite na ove nove brojke…

Broj respiratora: idemo ispočetka… 408 (slobodnih) + stotine = 408 + x

U ovom nastavku, prvo ćemo citirati ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, koji je prošle nedelje na press-konferenciji Kriznog štaba u Palati Srbija rekao:

– Na početku pandemije imali smo 408 slobodnih respiratora!

Potom je dodao da nismo došli do tog broja (misleći na broj pacijenata na „veštačkim plućima“), a onda je, po njegovim rečima, nabavljeno još stotine respiratora.

Broj respiratora: oko 1.000 + 4.000 = oko 5.000, tj. oko 1.000 + 1.500 = oko 2.500

Danas, u ponedeljak, 27. aprila, Marija Obradović, poslanica Srpske napredne stranke, „razotkrila“ je i razvejala sve sumnje u brojke, koje je Dan u Beogradu prezentirao u prvom nastavku ove serije:

– Na početku pandemije imali smo oko 1.000 respiratora, od toga broja oko 300 je bilo slobodno za pacijente obolele od korone. Ostali su bili zauzeti. Srbija je kupila 4.000 respiratora. Zbog situacije u celom svetu i roka dostave, dobićemo oko 1.500 do kraja. Za razliku do 4.000 dobićemo novac nazad, jer nije moglo da bude dostavljeno sve što je plaćeno.

Ona je ocenila da je bilo gorčine, jer se „čuje da su podaci prikrivani“?!

Tako se ova poslanica „naprednjaka“ pridružila zvaničnicima u licitiranju broja respiratora u Srbiji.

Pored nje, brojke su, podsećamo, isticali predsednik Srbije Aleksandar Vučić (nekoliko puta i uvek različite cifre), premijerka Ana Brnabić (prvi put je rekla da je to državna tajna, a drugi…), ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar kao i zamenica direktora Instituta „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević.

Broj respiratora: zabrojali smo se… više n’ umemo da izračunamo… + 120

U toku gostovanja na RTS-u predsednik Srbije nas je još više zbunio podacima o broju respiratora u Srbiji.

U sredu, 29. aprila 2020, predsednik države Aleksandar Vučić je izjavio: „Nabavljeno je više od 1000 kliničkih respiratora. U ovom trenutku u zemlji imamo 675 novih kliničkih respiratora koji nisu pre postojali i još 375 u našim magacinima u Kini“.

A u četvrtak, 30. aprila 2020, predsednik države Aleksandar Vučić je izjavio: „Srbija će zahvaljujući donaciji Norveške i EU dobiti 120 respiratora i 100 posebnih monitora za borbu sa COVID-19″…

Nastaviće se…

…a ka’ će, ne zna se?!

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.