Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Dani Grozona
Kreativni centar: Dani Grozona
Kreativni centar: Dani Grozona

Kreativni centar: Dani Grozona

Danas su počeli Dani Grozona, zanimljiva online akcija izdavačke kuće Kreativni centar koja će trajati do 10. aprila 2020.

Za sve ljubitelje Grozona, evo nekoliko zanimljivih aktivnosti vezanih za ovog junaka, a u narednih nekoliko dana važiće i poseban popust od 30% na sve slikovnice autorke Džulije Donaldson.

Slikovnica Grozon Džulije Donaldson, od 1999. godine, kada je prvi put objavljena, prevedena je na desetine jezika širom sveta, štampana je u više od 10 miliona primeraka i po njoj su napravljene pozorišne predstave koje se igraju na Vestendu i Brodveju.

Knjiga je jedna od najprodavanijih i najomiljenijih priča za laku noć u Velikoj Britaniji, a bibliotekari iz te zemlje izabrali su je za jednu od deset najboljih slikovnica svih vremena.

Ova priča u stihovima govori o dovitljivom mišu koji, šetajući kroz gust i taman gaj, izmišlja strašno šumsko čudovište Grozona i tako plaši svaku životinju koja bi da ga pojede. Preokret u priči nastaje kada se iznenada pokazuje da Grozon i nije baš sasvim izmišljeno biće. Ispričana vešto, ova poema zapravo postaje idealno štivo za čitanje pred spavanje.

Preporučene su i knjige Grozonovo dete i Grozon istražuje prirodu, kao i ostale slikovnice autorke Džulije Donaldson, koja ih vrlo često izvodi, recitujući stihove, uz gitaru.

Za sve ljubitelje slikovnica Džulije Donaldson Kreativni centar je organizovao posebnu akciju – Dani Grozona – samo na OVOM LINKU! Sve slikovnice Džulije Donaldson biće snižene za 30% do petka, 10. aprila 2020.

Osim uživanja uz duhovite slikovnice o Grozonu, svi ljubitelji ovog simpatičnog junaka mogu uživati i u sledećim aktivnostima:

Animirani filmovi o Grozonu

Premijeru animiranog filma Grozon (The Gruffalo) na Božić 2009. godine pratilo je oko 10 miliona gledalaca britanske televizije BBC! U ovoj animiranoj verziji, poznatim junacima iz knjige glasove su pozajmili čuveni engleski glumci Helena Bonam Karter, Džejms Korden, Robi Koltrejn i drugi. Posle velikog uspeha ovog crtanog filma, dve godine kasnije, takođe na Božić, prikazan je nastavak Grozonove dete (The Gruffalo’s Child).

Odlomke iz crtaća o Grozonu pogledajte na YouTube kanalu GruffaloWorld.

Upoznajte autore Grozona

Autorka knjiga o Grozonu Džulija Donaldson rođena je i odrasla je u Londonu. Radila je u izdavaštvu, u školi kao učiteljica, pisala pesme za dečje TV emisije. Objavila je 184 naslova, od kojih je 120 uključeno u školske programe u Velikoj Britaniji. Autor je i dva dečja mjuzikla. Osim što piše za decu i odrasle, često gostuje po školama i bibliotekama, gde uz pratnju gitare čita delove svojih knjiga, primenjujući pozorišne metode uz aktivno učešće publike.

Pogledajte njeno izvođenje pesme o Grozonu, u kome koristi simoble jezika Makaton, koji su namenjeni podsticanju razvoja govora kod dece.

Aksel Šefler je ilustrator knjiga o Grozonu. Nemačkog je porekla, ali živi u Londonu. Poznat je kao ilustrator i animator brojnih knjiga za decu.

Ideja o ilustrovanju Grozona mu se dopala, čim je dobio rukopis, ali mu ilustrovanje nije išlo lako: prve verzije životinja-junaka iz knjige imale su odeću, prva verzija Grozona bila je strašna, s velikim kljovama i kandžama, a mučio se i sa inspiracijom za oslikavanje pozadine „gustog i tamnog gaja“, koji je na kraju inspirisan njegovim fotografijama jedne šume u blizini Hambruga.

Dok je radio na ilustracijama za Grozona, svakog dana se žalio svojim kolegama ilustratorima i slao im faksom crteže o svojim ilustratorskim mukama.

Zavirite u atelje Akesela Šeflera i pogledajte kako korak po korak crta Grozona!

Napravite masku s likom Grozona!

 • Preuzmite šablon maske sa sajta Kreativnog centra
 • Odštampajte ili precrtajte šablon
 • Obojte Grozona
 • Isecite masku po isprekidanim linijama, isecite rupe na mestima gde su oči i usta
 • Zalepite štapić u predelu ispod usta
 • Prislonite masku na lice i viknite Grrrr! i spremni ste da preplašite ukućane!

Grozon lutkice za prste

 • Odštampajte stranicu sa ilustracijama likova.
 • Zalepite celu stranicu na tanji karton (kako bi lutke za prste bile izdržljivije i duže trajale).
 • Pomozite detetu da makazama pažljivo iseče likove po isprekidanim linijama. Lutke za prste su skoro gotove.
 • Traku koja se nalazi ispod svakog lika obavijte oko dečjeg prsta tako da se kružić i kvadratić spoje.
 • Potom zalepite selotejpom.

Sada ste spremni za igru! Koristeći papirne lutke za prste koje su sama napravila, deca mogu odglumiti priču o mudrom mišu i strašnom Grozonu.

Grozon u doba korone

Autori knjiga o Grozonu Džulija Donaldson i Aksel Šefler u subotnjem izdanju engleskog lista Guardian objavili su 12 crteža, u kojima su pokazali kako se junaci njihovih knjiga Grozon, Prutko i mnogi drugi snalaze u situaciji izolacije, nastave kod kuće i ostalih mera koje se primenjuju u siuaciji širenja virusa korona.

„Mislili smo da bi bilo dobro da dece vide junake koje poznaju i vole, u situaciji koju je teško razumeti kada ste dete“, naveli su autori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.