Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Sedam odabranih knjiga Jasminke Petrović i Boba Živkovića
Kreativni centar: Sedam odabranih knjiga Jasminke Petrović i Boba Živkovića
Kreativni centar: Sedam odabranih knjiga Jasminke Petrović i Boba Živkovića

Kreativni centar: Sedam odabranih knjiga Jasminke Petrović i Boba Živkovića

Ako ste u potrazi za preporukama za čitanje, predstavljamo sedam knjiga autorke Jasminke Petrović i ilustratora Dobrosava Boba Živkovića.

Tim povodom sedam njihovih odabranih knjiga biće sniženo za 30% na sajtu Kreativnog centra, od srede, 22. aprila, do petka, 24. aprila 2020.

Jasminka Petrović i Dobrosav Bob Živković, uspešni su i voljeni autori koji već skoro tri decenije stvaraju duhovite i poučne knjige za decu i mlade, u kojima podjednako uživaju i odrasli.

Jasminka Petrović je spisateljica koja iza sebe ima više od 30 knjiga, od kojih su neke mnogo puta nagrađivane i prevođene širom sveta. Inspiraciju pronalazi u razgovorima s decom. Voli jesen, more i vetar. Ne voli svađu, samoću i rad pod pritiskom.

Bob Živković je ilustrator. Izuzetno produktivan, tražen i beskrajno duhovit. Dosad je ilustrovao više od dve stotine knjiga. Voli fantastiku, igrice i burek. Ne voli silu, glupost i zlo.

Kako su počeli da sarađuju

– Više se i ne sećam kad smo se nas dvoje prvi put sreli. Čini mi se da se znamo oduvek. Osim knjiga, vezuju nas zajednički prijatelji, naše porodice se druže, učestvujemo u istim projektima. Naravno, Bob i ja radimo i s drugim autorima, ali kao da te knjige nemaju vaau efekat. Verovatno je u pitanju neka hemija, ko bi ga znao… Kad malo bolje razmislim, vezuju nas dve stvari: iskrenost i humor – priseća se Jasminka Petrović.

Najveći broj knjiga koje je napisala Jasminka Petrović a ilustrovao Bob Živković objavio je Kreativni centar.

Koje knjige su zajedno stvorili

U izdanju Kreativnog centra objavljeno je 15 njihovih knjiga, od kojih su najpoznatije: Škola, Seks za početnike, Od čitanja se raste, Baštovanov san, Ovo je najstrašniji dan u mom životu, Leto kada sam naučila da letim i Sve je u redu.

Mnoge od njih dobile su značajne nagrade kao što su Neven, Dositejevo pero, Plavi čuperak, Mali princ, Rade Obrenović, Gašino pero, Nagrada Politikinog Zabavnika i druge.

Kako izgleda njihova saradnja

Jaca i Bob
Jaca i Bob

Nešto više o tome kako se odvija rad na nekoj knjizi otkrila je Jasminka Petrović:

– Napišem tekst i pošaljem ga Bobu (to pisanje nekad traje desetak minuta, a ponekad i nekoliko godina, sve zavisi od inspiracije, dužine teksta ili trenutne životne faze). Pošto pročita tekst, Bob se baca na posao (to traje desetak minuta ili nekoliko godina, sve zavisi od inspiracije, broja ilustracija ili trenutne životne faze). Bob obično šalje gotove radove između pet i šest sati ujutru, pre nego što krene na spavanje. Pošto sam ranoranilac, čim čujem da mi kompjuter zvrcka, brzo otvaram mejlove jer znam vrlo dobro ko ih šalje.
I tada kreće prepiska:
– Bobeeeeee! Ovo je VE-LI-ČAN-STVE-NOOOO!
– Ki-ki-ki-ki-ki-ki…
Onda ja još neko vreme pišem ushićene poruke. Kad primetim da mi već duže vreme ne stižu odgovori, ukapiram da je Bob zaspao.

U čemu je tajna uspeha njihovih knjiga

Jasminka i Bob su uspeli u onome što je retko u zajedničkom poslu – ne osećaju da su jedno drugom konkurencija, već se dopunjuju i nadmeću u tome ko će stvoriti lepši i zabavniji svet.

– Imamo isti cilj – da ispričamo priču. A ako nas je više u istoj priči, onda je ona ubedljivija, razigranija, veća – ističe Bob Živković.

Jasminka kaže da je njihov stvaralački rad zasnovan na uzajamnom poverenju i poštovanju.

– Jedno drugom se ne mešamo u posao. Dok pišem, zamišljam te svoje likove i situacije, ali se za njih ne vezujem. Tekst prepuštam Bobu i s velikim nestrpljenjem očekujem njegova rešenja. Kad mi na mejl stigne ilustracija, onda se cela moja porodica okupi oko kompjutera i svi uglas vrištimo od sreće.

Seks za početnike

Knjiga Seks za početnike pisana je dve godine i imala je čak devet verzija. Objavljena je 2000. godine i od tada je imala 12 izdanja u Srbiji i prevedena je na 25 jezika.

Bob Živković kaže da mu je rad na toj knjizi bio najteži jer „sam se nje najviše plašio i najduže je nastajala“.

Jasminka Petrović se priseća jedne anegdote:

– Da bismo saznali da li je Seks dobro napisan, odneli smo tekst učenicima Prve beogradske gimnazije i zamolili ih da napišu komentare. Kad smo se vratili, nedostajale su strane o nekim temama za koje nismo bili sigurni da li ih treba uvrstiti u knjigu. To je bio znak da treba. Mislim da je Seks postigao veliki uspeh i zbog ilustracija Boba Živkovića i zbog humora. Smatram da sve što hoćeš da kažeš treba da kažeš duhovito. Učimo ih da se smeju na svoj račun, učimo ih humoru koji leči.

Koliko su slični, a koliko različiti

– Kad smo Bob i ja sami, uglavnom on priča, a ja ćutim. Kad smo Bob i ja pred publikom, uglavnom ja pričam, a on ćuti. Ako baš poželi i on da se uključi u razgovor, on uzme papir i olovku i krene da crta. Kratko rečeno, Bob ne voli javne nastupe, tako da uglavnom ja gostujem po školama i bibliotekama – otkriva Jasminka.

Recept za uspeh

– Ne slušajte recepte, nema recepata. Hiljadu je puteva, odaberite svoj i budite uporni. Naglo može da vas udari samo baba, nosorog ili tramvaj, za uspeh su potrebne godine – poručuje Bob Živković.

– Budi ono što jesi – poruka je Jasminke Petrović.