Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Šta sve Ana zna
Kreativni centar: Šta sve Ana zna
Kreativni centar: Šta sve Ana zna

Kreativni centar: Šta sve Ana zna

Svih dvanaest knjiga iz edicije Kreativnog centra Šta sve Ana zna biće na posebnom popustu od 30% od 15. do 17. aprila 2020.

Da li ste čitali neku od knjiga iz serijala o devojčici Ani Lukić? Pročitajte priču o ovom zanimljivom serijalu preklapalica, koji je preveden na više id deset jezika.

 

Devojčica Ana Lukić, radoznala i neposredna, brzo je postala omiljena junakinja naše serije knjiga pod nazivom Šta sve Ana zna.

U ovom serijalu do sada je objavljeno dvanaest izdanja: Lepo ponašanje, Čuvanje prirode, Dobri saveti, Dobri susedi, Drugarstvo, Zdrava hrana, Zdrav život, O saobraćaju, O sportu, O sreći, U vrtiću, U kući, a u pripremi je i nova knjiga – Polazak u školu.

Ova serija slikovnica-preklapalica namenjena je najmlađim čitaocima. Strane koje se preklapaju i crteži iza njih pretvaraju slikovnicu u zanimljivu igračku.

Junakinja ovih knjiga Ana najmlađe čitaoce osvaja neprekidnom igrom kroz koju uči i zabavlja se, ali i brzo i lako stiče mnoge navike potrebne za lepši i zdraviji život.

Kreativni centar: Šta sve Ana zna

Vesele stihove autora Simeona Marinkovića podržavaju i tople ilustracije Dušana Pavlića, koji je Anu učinio poznatom drugaricom mnogih generacija predškolaca kod nas i u svetu.

Posle velikog uspeha serijala o Ani nastao je nov serijal od četiri knjige pod nazivom Ana i Filip istražuju, namenjen predškolcima i mlađim osnovcima. Ani se u ovim knjigama, malim enciklopedijama prirode, pridružio drugar Filip, s kojim je krenula u uzbudljivo istraživanje okoline: šume, reke, mora i livade.

Lepo ponašanje, prva knjiga iz serijala, objavljena je 2001. godine i od tada je stalno na listi naših najprodavanijih izdanja. Nakon toga su se kontinuirano pojavljivali novi naslovi, a Ana je ispratila mnoge teme bitne za odrastanje dece, a pre svega za njihov dobar socijalno-emotivni razvoj.

– Ispostavilo se da smo vrlo mudro postupili što smo napravili knjige koje imaju draž otkrića. Na početku se postavlja pitanje, a iza preklopa u knjigama krijuse odgovori. Posle odgovora slede i reakcije roditelja ili nekog odraslog ko pohvali Anu zato što zna lepo da se ponaša, što pazi na zdravu hranu, ili nešto drugo – šta je već tema knjigenavodi Simeon Marinković, autor knjiga o Ani. Ta pohvala za dete vrlo je važna, naročito kada je konkretna, a ne uopštena.

Saveti iz knjiga ne poklapaju se uvek sa onim što bi najmlađi hteli. Tako je jedna devojčica nakon čitanja knjige o lepom ponašanju, u kojoj se pominje da kad odrasli govore, Ana ćuti, posle dugog razmišljanja odlučno rekla: Ali ja ću da pričam! Ipak, uz malo truda, uz pomoć roditelja i, naravno, Ane, sve se može naučiti.

Na početku svake knjige iz ove edicije nalazi se poruka odraslima psihologa dr Nade Korać, koja služi kao malo uputstvo roditeljima za zajedničko čitanje.

Dok čitate ovu knjigu detetu, razgovarajte s njim o tome šta piše u njoj, pažljivo slušajte dečja pitanja, pošteno se trudite kod odgovora, ne izbegavajte da kažete ne znam, ponekad pitajte A šta ti misliš da to znači…? kako biste proverili koliko dete razume ono što je pročitano i šta misli o tome. Čitanje treba da bude prilika za bolje međusobno upoznavanje, druženje i uživanje.

Ana u svetu

Knjige iz ove edicije prevedene su na veliki broj jezika i objavljene su širom sveta: u Nemačkoj, Grčkoj, Turskoj, Kini, Rusiji, Azerbejdžanu, Kolumbiji i mnogim drugim zemljama.

Knjiga Zdrava hrana 2013. godine u Brazilu prodata je u više od 40.000 primeraka!

Anini fanovi

Knjige o Ani (kao i sve druge dobre knjige) podjednako vole i devojčice i dečaci. Sve nas je nasmejalo kada je jedan mali čitalac saopštio roditeljima: „Kad porastem, oženiću se Anom Lukić“!

Tokom godina javljali su nam se brojni obožavaoci knjiga o Ani s različitim dogodovštinama vezanim za knjige o ovoj junakinji.

Evo jedne od anegdota koju beleži autor knjiga Simeon Marinković:

Pre nekoliko godina gostovali smo u jednoj beogradskoj školi. Majka jedne devojčice prišla nam je i predstavila nam svoju ćerku Anu. Ispričala nam je kako je Anin stariji brat voleo naše knjige u kojima je glavna junakinja devojčica Ana Lukić. Dok su roditelji čekali da se rodi beba, bratu su govorili kako će biti lepo da on nauči sestru ovo ili ono.

– Kako bi voleo da ti se sestra zove? – pitali su ga. – Neka se zove Ana. Ana sve zna i neću morati da je učim!

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.