Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Online nastava za osnovce i srednjoškolce do kraja maja, a junu – opet škola
Online nastava za osnovce i srednjoškolce do kraja maja... (foto: Pexels)
Online nastava za osnovce i srednjoškolce do kraja maja... (foto: Pexels)

Online nastava za osnovce i srednjoškolce do kraja maja, a junu – opet škola

Online nastava za osnovce i srednjoškolce će biti završena krajem maja, a u junu će škole biti ponovo otvorene. Studenti završavaju polovinom maja.

To je najavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. On je za RTS rekao da će škole u junu biti otvorene zbog male mature, ali i da bi se pružila prilika onim đacima koji žele da poprave ocene.

Šarčević je naglasio da je školskim kalendarom u regularnim uslovima predviđeno da nastava traje do polovine juna, ali da je skraćen prolećni raspust, kao i da je bilo radnih subota, tako da će online nastava biti završena ranije.

Većini učenika ocene će biti zaključene krajem maja i samo oni koji žele da poprave ocenu imaće mogućnost da to urade u junu u školama.

Učenicima od prvog do četvrtog razreda ocene će biti zaključene kroz formativne vidove ocenjivanja, dok je od petog do osmog razreda poželjno da deca, u dogovoru sa nastavnicima, dođu u školu kako bi popravila pojedine ocene, ali uz poštovanje svih mera zaštite.

Popravljanje ocena i malu maturu moguće je održati u školama jer će se učenici u grupi od po pet ili šest raspoređivati po učionicama, nosiće maske i rukavice, a prostorije će se redovno dezinfikovati.

Škole će biti snabdevene dezinfekcionim sredstvima, a dezinfekcija će se obavljati svakog dana, odnosno nakon svakog prisustva učenika i profesora.

Kada se online nastava završi krajem maja…

Nema vraćanja dece u učionice kada se online nastava završi krajem maja.

– Individualni dolasci su mogući u junu da se uradi mala matura i poprave ocene. Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, mala matura će biti organizovana u drugoj polovini juna, a školskim kalendarom predviđeno je da to bude 17, 18. i 19. jun, ali i to može da se pomeri – rekao je Šarčević.

Za nadarene učenike, koji žele da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama, prijemni će biti organizovan do prve polovine juna.

Online nastava za studente i ispitni rokovi

Po rečima ministra, online nastava za studente biće završena polovinom maja.

Krajem maja planiran je aprilski rok, a u junu regularni ispitni rok.

Šarčević je istakao da po Zakonu o visokom obrazovanju nije moguće da se organizuju i online ispiti, a fakulteti koji imaju akreditovane online studijske programe, ispite moraju da organizuju u sedištu fakulteta.

Ekskurzije: Vaučeri?

Za planirane ekskurzije u Ministarstvu prosvete pokušavaju da pronađu najbolje modele.

Verovatno će za uplaćen novac đaci dobiti vaučere koje će porodica moći da iskoristi, objasnio je on.

Ministar prosvete je naveo da za narednu školsku godinu ekskurzije mogu samo uslovno da se planiraju i to samo u Srbiji. (danubeogradu.rs)