Naslovna » BG svaštara » Književnost » Svetski dan knjige – Nedostaje nam knjižara „Kreativnog centra“

Svetski dan knjige – Nedostaje nam knjižara „Kreativnog centra“

Nažalost, Klub knjižara Kreativni centar ne radi zbog vanrednog stanja, a danas se obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. april.

Izdavačka kuća Kreativni centar ove godine će taj dan obeležiti virtuelno – uz čitalačke preporuke zaposlenih u knjižari.

– Jedva čekamo da se vratimo u knjižaru, da „otopimo“ sneg s plafona i „zasadimo“ cveće i da nam konačno počne proleće! – poručuju Sanja, Stana, Daca i Ivana.

Dok svi željno čekamo povratak u knjižaru, evo preporuka za čitanje u karantinskim danima.

Daca preporučuje:

Patriša Anđelković, Mila, kraljica nereda

Nestali su jedna lupa, jedan prsten, mamin naprstak… I ko bi ga znao gde su sve te stvarčice!

Pozivam vas da s Milom krenete u avanturu od prizemlja do tavana i da se upoznate s Milinim redom i neredom. Ko zna šta ćete sve pronaći i kakvu tajnu možete da otkrijete… A sigurna sam da na tavanu postoji neka tajna! Uvek na tavanu živi neka tajna!

Vilijem Porter, Skroz zamršene zagonetke

Koliko zabave u samo jednoj knjizi!

Na jednoj strani lavirint, na drugoj pronalaženje razlika, na tamo nekoj strani su skrivene reči u gomili slova… Ima i zadataka s tačkicama – ako se pravilno povežu, dobija se slika! Tu je još mnogo, mnogo logičkih mozgalica na više od 120 strana. I nije bitno da li imaš pet godina ili već ideš u treći razred – uživancija je zagarantovana, a dosada izbačena iz kuće!

Stana preporučuje:

Milovan Mračević, Tri želje mačka Miška

U mirnom vojvođanskom selu živi čika Bora. On ima mnogo životinja koje gaji, ali mu je najdraži mačak Miško. Dobro ga hrani i brine o njemu. Miško može da uživa u toplini doma, obilju hrane i prijateljima. Ipak, Miško želi nešto više, sanja o pustolovinama i avanturama. Jednog dana ulovio je mišicu čarobnicu, koja mu ispunjava tri želje…

Tako počinju Miškove avanture. Odjednom se našao u afričkoj savani, u lavljoj koži i nepoznatoj sredini. A bio je sasvim sam.

Saznajte kako se Miško snalazio u tim avanturama i kako je shvatio da je bio uobražen i lakomislen. Ova priča šalje plemenitu poruku – da je važno da budemo ono što jesmo i da cenimo ono što imamo, a naročito ljubav porodice i prijatelje.

Svetski dan knjige - Nedostaje nam knjižara "Kreativnog centra"
Sleva nadesno: Ivana, Daca, Sanja i Stana

Antoanet Delil, Sve o konju

Čitajući ovu knjigu, upoznaćemo čudesan svet divljih i pitomih konja. To su veoma plemenite životinje. Otkrićemo zanimljive podatke o njihovom poreklu. Pojavili su se na zemlji pre pedeset miliona godina kao mali biljojedi veličine zeca.

Naučićemo da postoje različite rase: na primer, arapski punokrvni konj, gospodar pustinje, jedan od najizdržljivijih i najbržih konja; engleski punokrvni konj, brz kao munja – najbrži konj na svetu.

Konji učestvuju u različitim sportskim disciplinama – trkama, preskakanju prepona.

Oni su veoma pametne životinje, kažu da imaju slonovsko pamćenje. Mogu da nauče i zapamte brojne vežbe i reči i to jahači koriste prilikom dresiranja.

Otkrićete još mnogo pojedinosti: da se prepoznaju po njištanju, da se sporazumevaju ušima, kao i da su vrlo emotivne i senzibilne životinje. Uz obilje drugih informacija, uživaćete u prelepim ilustracijama punim humora.

Sanja preporučuje:

Arno Roa, Papirne lutke – Roboti

Ova knjiga je prepuna (dobro, dobro, ima ih 12) papirnatih robota koji se stvarno lako prave. Dovoljno je da ih oslobodite s papira i spretnim prstićima malo savijete papir dole ili gore, zaglavite tu i tamo i eto – napravili ste robote. Veoma su zabavni i izgledaju kao da su spremni za igru. E da, obratite pažnju na njihova imena – ZOMBIVOJE, VATROSTOP, SARDINOSEK… Zar nisu smešna?!

POP ROK

Skoro ništa na ovom svetu ne pomaže mi kao dobra pesma ili, još bolje, mnogo dobrih pesama. Izbor pesama zavisi od skupa osećanja koja me zadese u tom trenutku. Zato želim da vas podsetim na ovu knjigu, u kojoj se nalazi odličan izbor muzičara, njih 40. Želim vam da što pre počnete da slušate njihovu muziku ako to dosad niste činili. Na primer, na slovo, na slovo B: BITLSI, BLONDI, BOUVI…

Ivana preporučuje:

Rafal Vitek, Klub letećih tetaka

Između korica ove knjige krije se nešto što ne može da se pročita, ali može da se čuje. Neizostavan deo ovog romana čini neodoljivo iskren dečji smeh, koji autor vešto izaziva kod malih čitalaca opisujući avanturu u kojoj su se našli Emil i Sofija. A oni se stalno svađaju, baš kao brat i sestra, a moraju da provedu raspust zajedno čak tamo u nekim Zagubićima, kod tetke koja priča sama sa sobom, pravi kolače od rabarbare i… zna da leti?!

Otkrijte kako su junaci ovog romana zaboravili na mobilne telefone i igrice, šta su sve saznali istražujući prirodu, kako je osnovan Klub letećih tetaka i kako su Emil i Sofija došli na ideju da razmrdaju jedan uspavani gradić i njegove stanovnike.

Kejti Dejns, Moja prva knjiga o šahu

Ako želite da naučite kako da oživite figure na šahovskoj tabli – ovo je knjiga za vas!

Saznajte pravila igre, dozvolite figurama da vam se predstave i da vam objasne kako se kreću, šta su im slabosti, a šta prednosti. Usput će vam saopštiti neke važne podatke, a daće vam i poneki koristan savet. Važno je da obratite pažnju i naučićete kako se kreće u napad, ali i kako se možete odbraniti.

Ova knjiga na jednostavan i precizan način objašnjava pravila igre koja nam neprekidno pomaže da budemo bolji, uči nas strpljenju, istrajnosti i promišljenosti.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.