Naslovna » Izlasci » Film » Zaprokul: Film „Umetnost u doba krize i ratova: pogled iz današnjice“
Film "Umetnost u doba krize i ratova: pogled iz današnjice" (foto: Zaprokul)
Film "Umetnost u doba krize i ratova: pogled iz današnjice" (foto: Zaprokul)

Zaprokul: Film „Umetnost u doba krize i ratova: pogled iz današnjice“

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u sredu, 29. aprila od 20.00, priređuje filmsku premijeru na YouTube kanalu.

Film „Umetnost u doba krize i ratova: pogled iz današnjice“ posvećen je konferenciji „Beogradski kontrapunkt“.

U polusatnom filmu učestvuju međunarodno priznati književnici Habib Ahmadzade iz Irana, Džang Đićijang iz Kine, German Sadulajev iz Rusije, Slobodan Despot iz Švajcarske i Muharem Bazdulj iz Srbije i, kao uvodničari i moderatori, reditelj Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosaljević.

Učesnici filma govore o mogućnosti umetnosti da osmisli život i da smisao ljudskom stradanju u ratovima i društvenim krizama, kao i da pomogne u njihovom prevladavanju, što je posebno aktuelna tema u situaciji u kojoj se trenutno nalazi ceo svet.

„Beogradski kontrapunkt“ je međunarodna konferencija pokrenuta na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja i u organizaciji Zaprokul-a, prvi put je održana 2017. godine. Njen cilj je da u Beogradu okupi značajne umetnike iz različitih delova sveta i omogući dijalog o najvažnijim pitanjima našeg vremena.

„Beogradski konrapunkt“ posvećen temi „Umetnost u doba krize i ratova: pogled iz današnjice“ održan je 17. i 18. juna 2019. godine u Jugoslovneskoj kinoteci. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.