Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija predstavlja… kultnu kompoziciju „Frankenštajn“
Beogradska filharmonija predstavlja... HK Gruber - Frankenštajn (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija predstavlja... HK Gruber - Frankenštajn (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija predstavlja… kultnu kompoziciju „Frankenštajn“

Beogradska filharmonija, u okviru online sezone na YouTube kanalu, predstaviće kultnu kompoziciju „Frankenštajn“ HK Grubera.

Ovu kompoziciju, čija je domaća premijera bila u okviru ciklusa Pandemonijum, publika će imati priliku da pogleda 8. maja od 20.00, u nesvakidašnjem nastupu muzičara, koji pored klasičnih instrumenta, sviraju i na igračkama.

Jedan od najangažovanijih austrijskih savremenih kompozitora, HK Gruber, nastupio je kao dirigent, solista i šansonijer predstavivši delo koje je sinteza pop i narodne muzike, kao i bogate tradicije bečkog kabarea.DuB - vinjeta: Online program

U ovom komadu, pored Frankenštajna, nižu se različiti junaci – Supermen, Džejms Bond, Đango, Robinzon Kruso, Betmen i Robin, a filharmoničari njihovo „herojstvo“ prikazuju i na trubicama, sirenama, pištaljkama, šmirglama, čegrtaljkama, klaviru-igračci, melodikama. Ovoj kompoziciji, zabavnoj i za slušanje i za gledanje, prethodi „Muzika preobraženja“, Kurta Švercika.

U okviru nedeljnog online repertoara na društvenim mrežama i sajtu Beogradske filharmonije, objavljeno je novo izdanje bloga „Filharmoničar u izolaciji„, violinistkinje Tamare Živković.

Koncertmajstor Miroslav Pavlović je publici poklonio temu iz Betovenove Romanse koju je trebalo kao solista da odsvira sa orkestrom pod upravom dirigenta Hansa Grafa.

Audio sreda predstavlja nastup Nemanje Stankovića i Dvoržakov Koncert za violončelo i orkestar, a sećanje četvrtkom odlazi u Muzej savremene umetnosti kada je Filharmonija održala niz performansa prilikom otvaranja muzeja nakon dugačke pauze i renoviranja. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.