Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Prva online otvorena proba za decu
Beogradska filharmonija: Prva online otvorena proba za decu (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija: Prva online otvorena proba za decu (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Prva online otvorena proba za decu

Beogradska filharmonija uvela je još jednu novinu – svake srede od 11.00, na otvorenim probama, deca će moći da upoznaju muzičare i njihove instrumente.

Sa željom da održi kontakt sa najmlađima koji su redovno dolazili jedne srede u mesecu na ova druženje i upoznavanje orkestra, Beogradska filharmonija će u narednom periodu, svake srede od 11.00 na svojim društvenim mrežama, predstavljati različite grupe instrumenata koji čine orkestar.DuB - vinjeta: Online program

Voditeljke programa su zaštitna lica filharmonijskih programa za decu – violistkinja Tamara Marinković Tomić i violinistkinja Slavica Perić.

One su na prvoj online otvorenoj probi upoznale najmlađe sa porodicom gudačkih instrumenata u čemu su im pomogle kolege Katarina Stanković i Filip Savić. Deca su mogla i da provere svoje znanje uz pomoć pitanja u okviru ankete tokom videa.

Beogradska filharmonija: Putovanja…

U periodu kada su koncertne aktivnosti i dalje obustavljene, Beogradska filharmonija nastavlja svoj online repertoar, a ove nedelje nudi publici ono što joj možda najviše nedostaje – putovanja!

Tako, ove sedmice Filharmonija vodi na put oko sveta kroz svojevrstan vremeplov i upoznaje publiku sa različitim generacijama filharmoničara koji čini ovaj orkestar nekad i sad.

Najpre, sentimentalno sećanje četvrtkom odvodi na veliku meksičku turneju, davne 1994. godine, najdalju i najdužu turneju u istoriji orkestra.

Radoznala publika kojoj ne smeta retro zvuk stare tehnologije, moći da pogleda snimak koncerta održan u gradu Gvadalahara. Dan kasnije, u petak od 20.00 na YouTube kanalu, Filharmonija vodi u Italiju gde je orkestar 2011. godine održao božićni koncert u gradu Čezena.

https://youtu.be/GiuydJ18hJE

U okviru nedeljnog repertoara, objavljen je blog violonistkinje Mirjane Nešković o njenim iskustvim u izolaciji, kao i video poruka violončeliste Julijana Štekela i mali deo kompozicije Šelomo koju je ove nedelje trebalo da izvede sa orkestrom.

Beogradska filharmonija takođe preporučuje publici da pogleda prvi deo Gala koncerta sa čuvenim maestrom Zubinom Mehtom iz 2015. godine, na Trećem kanalu RTS, u sredu u 21.30. (danubeogradu.rs)

Мирјана Нешковић – излазак из изолације

https://www.facebook.com/bgfilharmonija/videos/561738184752710/