Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Prva online otvorena proba za decu
Beogradska filharmonija: Prva online otvorena proba za decu (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija: Prva online otvorena proba za decu (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Prva online otvorena proba za decu

Beogradska filharmonija uvela je još jednu novinu – svake srede od 11.00, na otvorenim probama, deca će moći da upoznaju muzičare i njihove instrumente.

Sa željom da održi kontakt sa najmlađima koji su redovno dolazili jedne srede u mesecu na ova druženje i upoznavanje orkestra, Beogradska filharmonija će u narednom periodu, svake srede od 11.00 na svojim društvenim mrežama, predstavljati različite grupe instrumenata koji čine orkestar.DuB - vinjeta: Online program

Voditeljke programa su zaštitna lica filharmonijskih programa za decu – violistkinja Tamara Marinković Tomić i violinistkinja Slavica Perić.

One su na prvoj online otvorenoj probi upoznale najmlađe sa porodicom gudačkih instrumenata u čemu su im pomogle kolege Katarina Stanković i Filip Savić. Deca su mogla i da provere svoje znanje uz pomoć pitanja u okviru ankete tokom videa.

Beogradska filharmonija: Putovanja…

U periodu kada su koncertne aktivnosti i dalje obustavljene, Beogradska filharmonija nastavlja svoj online repertoar, a ove nedelje nudi publici ono što joj možda najviše nedostaje – putovanja!

Tako, ove sedmice Filharmonija vodi na put oko sveta kroz svojevrstan vremeplov i upoznaje publiku sa različitim generacijama filharmoničara koji čini ovaj orkestar nekad i sad.

Najpre, sentimentalno sećanje četvrtkom odvodi na veliku meksičku turneju, davne 1994. godine, najdalju i najdužu turneju u istoriji orkestra.

Radoznala publika kojoj ne smeta retro zvuk stare tehnologije, moći da pogleda snimak koncerta održan u gradu Gvadalahara. Dan kasnije, u petak od 20.00 na YouTube kanalu, Filharmonija vodi u Italiju gde je orkestar 2011. godine održao božićni koncert u gradu Čezena.

https://youtu.be/GiuydJ18hJE

U okviru nedeljnog repertoara, objavljen je blog violonistkinje Mirjane Nešković o njenim iskustvim u izolaciji, kao i video poruka violončeliste Julijana Štekela i mali deo kompozicije Šelomo koju je ove nedelje trebalo da izvede sa orkestrom.

Beogradska filharmonija takođe preporučuje publici da pogleda prvi deo Gala koncerta sa čuvenim maestrom Zubinom Mehtom iz 2015. godine, na Trećem kanalu RTS, u sredu u 21.30. (danubeogradu.rs)

Мирјана Нешковић – излазак из изолације

Julijan Štekel publici BGF

“Ovo je bio početak kompozicije “Šelomo” za violončelo i orkestar, Ernesta Bloha. To je jedna od mojih omiljenih kompozicija, koju je trebalo da izvedem ove nedelje zajedno sa Beogradskom filharmonijom i šefom dirigentom Gabrijelom Felcom, ali očigledno smo morali taj divan susret da otkažemo ili makar odložimo. Posebno sam se radovao povratku u Beograd nakon više godina – osam ili devet, tako nešto. Poslednji put smo zajedno svirali Dvoržakov koncert. U svakom slučaju, nadam se da ćemo uskoro to i ostvariti, da ćemo ponovo da stvaramo muziku zajedno. Svima vama želim sve najbolje i da izađemo iz ovih čudnih vremena uz pomoć muzike, prijateljstva i porodice. Do tada, ostanite zdravi. Ćao! ” Video pozdrav nam stiže iz Berlina, od Julian Steckel, violončeliste koji je ovog petka trebalo da nastupi sa Filharmoničarima.

Gepostet von Beogradska filharmonija / Belgrade Philharmonic Orchestra am Dienstag, 12. Mai 2020

 

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.