Naslovna » Izlasci » Izložbe » Istorijski muzej Srbije: Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski“ od 7. maja
IMS: Izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" (Prsten, srebro, XIV vek; foto: Dragan Kurucić)
IMS: Izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" (Prsten, srebro, XIV vek; foto: Dragan Kurucić)

Istorijski muzej Srbije: Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski“ od 7. maja

Istorijski muzej Srbije od četvrtka, 7. maja 2020. otvoriće za posetioce izložbu „Kraljevi i svetitelji srpski“, radnim danima od 12.00 do 16.00.

Imajući u vidu veličinu prostora obuhvaćenog izložbom, merama zdravstvene preventive radi sprečavanja širenja COVID-19, predviđeno je da u istom trenutku u galeriji ne boravi više od 30 osoba, uz obavezno korišćenje zaštitne opreme (maske i rukavice) i održavanje propisane udaljenosti od dva metra između posetilaca.

Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski“, autorke Vanje Vuksan, rezultat je višegodišnjeg istraživačkog rada autorke i nastoji da prikaže značaj dinastije Nemanjić za nastanak, razvoj i harmoničnu usklađenost srpske države i crkve, kao i važnost kulta „stare srpske države“, oličenom upravo u ovoj slavnoj svetorodnoj vladarskoj porodici, za istrajavanje srpskog naroda tokom viševekovne turske vlasti i konačnu obnovu državnosti u 19. veku.

Postavka izložbe je sačinjena od 12 tematskih celina koje opisuju prve dinastije prednemanjićkog doba, poreklo i postojbinu dinastije Nemanjić, simbolički i titularni karakter imena Stefan i Uroš, značaj patrona Svetog Stefana Prvomučenika za dinastiju, vladarske insignije Nemanjića, njihova stolna mesta, tj. vladarske dvorove, ulogu državnih sabora, kult vladara ratnika, dinastičku lozu Nemanjića, proces sticanja autokefalije, procvat zadužbinarstva, grobne crkve i svetost vladara.

Glava buzdovana, bronza, XIV-XV vek; foto: Dragan Kurucić
Glava buzdovana, bronza, XIV-XV vek; foto: Dragan Kurucić

Izložba obuhvata brojne originalne predmete (nakit, oružje, vladarski novac i rukopise), kopije i reprodukcije fresaka, ikona i relikvija, koje prikazuju bogatstvo i raznolikost sačuvanog materijalnog nasleđa države Stefana Nemanje i naslednika tokom dva veka vlasti i njihove izuzetne doprinose ne samo na državotvornim i crkvenotvornim poslovima nego i u oblastima prosvete, književnosti, arhitekture i zadužbinarstva, izrazito važnog za dinastiju, o čemu svedoče brojne crkve i manastiri, posebno Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Sopoćani, koje je UNESKO uvrstio na listu svetske kulturne baštine.

Posetioci imaju jedinstvenu priliku da vide i izuzetno vredne predmete: jedan od najznačajnijih predmeta u Istorijskom muzeju Srbije – pečatnjak kneza Strojimira, vladara prednemanjićke epohe, deo kamenog trona cara Dušana iz manastira Studenica, parapetnu ploču iz Deževe, deo zbirke Muzeja „Ras“ u Novom Pazaru, kao i prvu Dečansku hrisovulju, osnivačku povelju manastira Dečani iz 1330, koja se čuva u Arhivu Srbije, i kivot kralja Stefana Dečanskog iz Muzeja SPC, koji će, kao posebna eksluzivnost, biti deo izložbe do petka 12. juna.

Izložba je otvorena do 20. novembra 2020.

Tokom trajanja planirani su brojni prateći programi (stručna vođenja, dečje radionice, predavanja itd.) o kojima će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski“ – info

  • Mesto: Istorijski muzej Srbije
  • Adresa: Trg Nikole Pašića 11
  • Autorka izložbe: Vanja Vuksan
  • Saradnici: Marko Vuksan i Vesna Dragović Pop-Lazić
  • Postavka izložbe: Branko Cvijić
  • Radno vreme: ponedeljak – petak, 12.00 – 16.00
  • Cene ulaznica: 200 RSD – za odrasle; 100 RSD – za đake, studente i penzionere
  • Kontakti: +381 11 3287 242; +381 60 3398 018; istorijskimuzej@imus.org.rs

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.