Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Kraj školske godine 2019/20. za osnovce – do kraja maja
Kraj školske godine 2019/20: Šarčević o maloj maturi, popravljanju ocena, povratku studenata... (foto: Pixabay)
Kraj školske godine 2019/20: Šarčević o maloj maturi, popravljanju ocena, povratku studenata... (foto: Pixabay)

Kraj školske godine 2019/20. za osnovce – do kraja maja

Kraj školske godine 2019/20. za učenike osnovnih škola biće do kraja maja, do kada će biti zaključene ocene. Studenti se vraćaju od 18. juna.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je za agenciju Tanjug da će mali maturanti imati još jednu probu završnog ispita 1. juna. Dva testa radiće od kuće, a test iz matematike radiće 2. juna u školi.

Prva nedelja juna u školama biće rezervisana samo za osmake. Škole će biti otvorene od 8.00 do 20.00, a đaci će po odeljenjima dolaziti u različito vreme.

Mala matura i popravljanje ocena

U ponedeljak, 1. juna, osmaci donose đačke knjižice, sliku i sve što treba da se registruju za malu maturu, koja će biti održana 17, 18. i 19. juna, a sa sobom će poneti dva testa – srpski (maternji) jezik i kombinovani test, koje će raditi kod kuće.

Te testove će popunjavati samostalno kod kuće da bi još jednom proverili svoje znanje i tipove zadataka koji će biti na završnom ispitu, objasnio je ministar i ukazao na to da su na online probi male mature zadaci bili zatvorenog tipa – na zaokruživanje, dok će na završnom ispitu polovina pitanja biti otvorenog tipa – da odgovore, odnosno dopišu rešenje.

Šarčević je rekao da 2. juna učenici u školu vraćaju urađene testove, a u učionicama, opet u različito vreme, rade probni test iz matematike, pri čemu je cilj da učenici osete atmosferu završnog ispita, kako će izgledati raspored po učionicama, šta je dozvoljeno da ponesu sa sobom.

On je naglasio da će sve škole pre dolaska učenika biti dezinfikovane, a obezbeđena je i zaštitna oprema.

Za popravljanje ocena, kako je naglasio, osmaci imaju tri dana 3, 4. i 5. jun, a od 6. juna počinje pripremna nastava, i to prvog dana online na RTS planeta, a od 8. do 16. juna imaju pripremu u školi za one koji to žele.

Mala matura polaže se 17, 18. i 19. juna i to prvog dana srpski (maternji jezik), drugog dana matematika, a trećeg kombinovani test.

Probni testovi, testovi za malu maturu, kao i rezervni testovi već su odštampani u štampariji Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, saopštio je on i dodao da je probni test distribuiran školskim upravama i direktori škola su ih već preuzeli, dok se testovi za malu maturu čuvaju pod ključem.

Šarčević je napomenuo da je za učenike od petog do sedmog razreda predviđeno da od 8. do 16. juna popravljaju ocene u školi.

Srednjoškolci

U srednjim školama, prvi će u učionice ući maturanti koji će 1, 2. i 3. juna popravljati ocene, a od 4. do 6. juna polažu veliku maturu – grupu predmeta i odbranu rada.

Po oceni ministra, maturanti imaju dovoljno vremena do 24. juna, kada počinje upis na fakultete, a tek kada maturanti napuste školu, niži razredi će imati priliku za popravljanje ocena, odnosno od druge nedelje juna.

Studenti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavio je, takođe, da se od 18. maja na fakultete vraćaju tri kategorije studenata – oni koji su prijavili aprilski rok, apsolventi koji imaju još obaveza i studenti koji moraju da odrade praksu. Procenjuje se da je to približno 20 odsto akademaca.

Junski rok će biti organizovan u redovnom terminu.

Iz susednih zemalja, Hrvatske i Crne Gore, kao i iz Republike Srpske, očekuje se dolazak nešto manje od 10.000 studenata koji studiraju u Srbiji.

Ministar je napomenuo da će oni morati da dođu sa negativnim testom na virus korona, pri čemu je sa ministrima iz regiona (čeka se samo odgovor iz Hrvatske), dogovoreno da svi budu besplatno testirani.

Preko visokoškolskih ustanova studentima će biti prosleđeni mejlovi sa obaveštenjem kome treba da se jave i gde se organizuju testiranja. Test ne sme da bude stariji od 72 sata a testiranje će biti besplatno.

Ministar Šarčević je podsetio na to da iz Republike Srpske u Srbiji studira približno 6.000 studenata, iz Crne Gore oko 2.900, kao i oko 430 iz Hrvatske. (Tekst je preuzet sa sajta Vlade Srbije)