Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Mozgalice – za razvoj inteligencije kod dece
Kreativni centar: Mozgalice - za razvoj inteligencije kod dece
Kreativni centar: Mozgalice - za razvoj inteligencije kod dece

Kreativni centar: Mozgalice – za razvoj inteligencije kod dece

Predstavljamo mozgalice… u stvari, knjige Kreativnog centra u kojima će uživati svi ljubitelji matematičkih i logičkih izazova.

Kao što različitim vežbama možemo da podstičemo fizički i socijalni razvoj deteta, postoje i načini na koje možemo da unapređujemo njegove intelektualne sposobnosti i veštine. Jedan od njih je da mu ponudimo mozgalice – različite aktivnosti, vežbe, zadatke i igrice kojima se stimuliše moždana aktivnost i podstiče razvoj inteligencije.

Tokom rešavanja takvih zadataka uključuju se mnogi misaoni procesi i u mozgu se stvaraju nove veze (sinapse). Zbog toga je znanje koje se stiče rešavanjem mozgalica kvalitetnо i dugotrajnо.

Obožavam igre. Proteklih četrdeset godina sakupljao sam ih i smislio na hiljade njih. Jedan od razloga zbog kojih gajim toliku strast prema njima jeste to što verujem da one mogu da promene način razmišljanja. Mogu da nam pomognu da sagledamo svet iz potpuno drugačijeg ugla. Mogu da nas podsete na to da u životu treba da se zabavljamo. (Ivan Moskovič, autor Male knjige velikih mozgalica)

Mozgalice od deteta najčešće traže da problem najpre sagleda iz različitih uglova, da uočava detalje, poveže elemente na nov način i da neuobičajenim putem dođe do rešenja. Trudeći se da reši mozgalicu, dete poboljšava koncentraciju i vežba pamćenje, razvija logičko mišljenje i veštinu rešavanja problema, a dolaskom do rešenja razvija samopouzdanje.Promo

Kada se mozgalice rešavaju s vršnjacima, u parovima i grupama, poboljšavaju se i verbalne sposobnosti, usavršavaju se komunikacijske veštine i razvija se timski i takmičarski duh kod dece.

Rešavanje mozgalica s članovima porodice dobar je način provođenja kvalitetnog vremena i razvijanja prisnijeg odnosa između dece i roditelja.

Matematičke, logične, male i velike… mozgalice

Detalj iz knjige "Imate li kefalo"
Detalj iz knjige „Imate li kefalo“ (*Rešenje je na kraju ovog teksta)

Matematičke mozgalice sadrže zadatke kojima se mogu unaprediti i proveriti matematičke veštine u oblastima kao što su računske operacije, razlomci, procenti, merenje i mere, geometrijske figure, simetrija itd.

Zadaci u knjizi su nestandardni i problemskog su karaktera, a cilj im je razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja. Knjiga je namenjena deci starijoj od devet godina.

100 logičkih mozgalica je knjiga puna igara koje stavljaju na probu sposobnost logičkog razmišljanja. Namenjena je deci starijoj od devet godina.

Kod logičkih mozgalica izazov je u tome da čitalac otkrije šta treba da uradi, za razliku od drugih mozgalica, gde je izazov u tome da čitalac uradi ono što mu se kaže. Na početku knjige dato je nekoliko korisnih i praktičnih saveta za uspešnije rešavanje zadataka.

Imate li kefalo? su tri knjige namenjene starijima od 12 godina. U njima će se čitalac sresti s magijom brojeva, ilustrovanim zadacima, rešavaće kvadrate i logičke zagonetke, baviće se rešavanjem detektivskih slučajeva… i pri tome će se odlično zabavljati.

Čitaocima će se često činiti da je put do rešenja lak, ali se tu kriju male zamke – treba još malo razmisliti da bi se otkrilo rešenje.

Mala knjiga velikih mozgalica sadrži više od 500 zadataka namenjenih ljubiteljima slagalica i onima koji su spremni za matematičke izazove. U njoj će čitaoci stariji od 14 godina naći mozgalice, vizuelne pitalice, logičke zadatke, optičke varke. Knjiga sadrži raznovrsne, dopadljive i zabavne zadatke, od kojih su neki vrlo poznati matematički problemi, a neki sasvim novi i originalni.

************

Rešenje zadatka iz knjige „Imate li kefalo“: Označimo redom sa a, b i c broj stanara koji žive u prizemlju, na prvom spratu i na drugom spratu. Važi da je (a + b) + (b + c) = 42 + 48 = 90. Kako je b = a + c, važi da trećina broja 90 predstavlja broj b (broj stanara na prvom spratu). Tako na drugom spratu živi 48 – 30 = 18 stanara, a u prizemlju 42 – 30 = 12 stanara, to jest ukupno 12 + 30 + 18 = 60.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.