Naslovna » Izlasci » Festivali » M3 – Maj mesec matematike 2020 – virtuelno!
M3 - Maj mesec matematike 2020 - virtuelno!
M3 - Maj mesec matematike 2020 - virtuelno!

M3 – Maj mesec matematike 2020 – virtuelno!

M3 – Maj mesec matematike 2020 biće održan u virtuelnom formatu usled vanrednih okolnosti. I pored toga, glavni program – privlači veliku pažnju…

Od 7. maja do 1. juna 2020, Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU već devetu godinu organizovaće najveću nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju. Njeni virtuelni sadržaji namenjeni su svim generacijama.

Tema ovogodišnje manifestacije, Matematika u pokretu, podrazumeva istraživanje matematičkih postavki pomoću sopstvenih čula, kretanja i interakcije sa svetom koji nas okružuje.DuB - vinjeta: Online program

Ovo je ujedno i jedinstvena prilika da se napravi osvrt na trenutno stanje smanjenih interakcija i ograničenog kretanja. Kao i prethodnih godina, cilj je da se prikaže značaj matematike, njena svestranost, povezanost sa drugim naukama i da se dopre do svakog zainteresovanog pojedinca, kao i da se probudi istraživački duh koji se krije u svakom od nas.

M3 – Maj mesec matematike 2020: Dan žena u matematici

Umesto dolaska u javne prostore, glavni program se može „posetiti“ na sajtu m3.rs.

Kao i prethodnih godina, i ovog puta za posetioce su pripremljene radionice, naučnopopularna predavanja i virtuelne ture trodimenzionalnih modela eksponata.

Ova godina je posebna i po tome što će prvi put u Srbiji biti obeležen Međunarodni dan žena u matematici – 12. maj.

Upravo sa tim ciljem biće organizovan Naučni kafe „I matematika je ženskog roda“, koji će se odvijati u dva online susreta, 12. i 26. maja od 18.00.

Samo dan posle prvog Naučnog kafea, 13. maja, očekuje se film „Tajna površine“, posvećen Marjam Mirzahani, prvoj ženi dobitnici Fildsove medalje. U saradnji sa Zalafilmom, posetiocima će biti omogućen „slobodan ulaz“ na film registracijom na OVOM LINKU.

Ove godine biće povezana matematika i ples, učionica i TikTok. Svi zainteresovani imaće priliku da zatalasaju svet svojim pokretima na aplikaciji TikTok i otplešu matematičku formulu.

Samoj manifestaciji prethodio je javni poziv upućen svim nastavnicima, učiteljima i popularizatorima matematike, koji su i ove godine predstavili algebru i geometriju na nov, neočekivan način i upisali originalne i zabavne online sadržaje na M3 mapu Srbije.

Za više informacija, istražite: www.m3.rs

(danubeogradu.rs)