Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Međunarodni dan porodice, 15. maj
Međunarodni dan porodice, 15. maj (foto: Pixabay)
Međunarodni dan porodice, 15. maj (foto: Pixabay)

Međunarodni dan porodice, 15. maj

Međunarodni dan porodice obeležava se 15. maja, a ove 2020. godine je u znaku jedne od najvećih javnozdravstvenih i društvenih kriza.

Pandemija COVID-19, u 2020. godini ukazala je na važnost ulaganja u socijalne politike koje štite najugroženije pojedince i porodice. Porodice su te koje nose najveći teret kriza, one štite svoje članove, brinu o deci koja su sprečena da idu u školu, dok se istovremeno nastavljaju radne obaveze.

„Danas, obeležavajući Međunarodni dan porodice, cilj nam je da podsetimo na vrednost porodičnog života kao najvažnijeg elementa socijalne solidarnosti i spokojnog društva. Porodica je osnova za razvoj svakog društva, a pred nama su danas i veliki izazovi, posebno u kontekstu posledica pandemije izazvane korona virusom. Naš cilj je da stvorimo negujuće okruženje zasnovano na porodičnim vrednostima, jer disfunkcionalni porodični sistem ne može izgraditi funkcionalno društvo. Očuvanje kako primarne tako i sekundarne porodice, kao nezamenjivog dela društva, ostaje naš prioritet, u skladu sa Agendom 2030, uz uvažavanje svih sloboda za svakog pojedinca, jer je porodica ostala oaza naše radosti, sreće, naše utočište i mesto odakle crpimo energiju za sve naše životne poduhvate“, rekla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Međunarodni dan porodice i COVID-19

Dok se svet bori da odgovori na krizu COVID-19, postoji realna prilika da se preispita i transformiše način na koji funkcionišu naše ekonomije i društva kako bi se podstakla veća ravnopravnost.

„Rodna ravnopravnost neće biti dostignuta bez veće jednakosti u porodicama. Znamo da pandemije različito utiču na žene i muškarce i da žene preuzimaju veći teret kod kuće u odnosu na muškarce. Toliko je porodica koje su pogođene ovim novim uslovima, i muškarci mogu igrati važnu ulogu u svojim domovima. Oni mogu preuzeti svoj deo obavljanja neplaćenih poslova i brige u domaćinstvu, i na taj način dati pozitivan primer svojoj deci“, rekao je Džon Kenedi Mosoti, direktor Populacionog fonda UN (UNFPA) za Srbiju.

Kao nastavak aktivnosti na angažovanju muškaraca i dečaka u Srbiji, UNFPA je organizovao kampanju na društvenim mrežama pozivajući porodice da podele kako su se očevi snalazili tokom izolacije.

Danas, na Međunarodni dan porodice, UNFPA je odabrao 10 najoriginalnijih fotografija, a rezultati su dostupni na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)