Naslovna » Izlasci » Akcije » Međunarodni dan svetlosti 2020
Međunarodni dan svetlosti 2020
Međunarodni dan svetlosti 2020

Međunarodni dan svetlosti 2020

Međunarodni dan svetlosti 2020, treći po redu, biće obeležen i u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS), a planirana je tribina, konkurs i dečje radionice.

Tribina pod naslovom „Vidi svetlost. Avatar“ održaće se u petak, 29. maja 2020. od 18.00, na online Zoom skupu, na društvenim mrežama NBS.

Učestvuju: Mirjana Prljević (teslianum.com), Divna Vuksanović, filozof i profesor univrziteta, Darko Tanasković, profesor univerziteta, orijentalista, bivši ambasador Srbije pri Unesku, i Darko Donevski, astrofizičar, Centar za promociju nauke; moderator je Milena Đorđijević, NBS.DuB - vinjeta: Online program

Link preko koga se može pratiti navedena tribina biće naznačen u narednom periodu (objavićemo ga u ovom postu na vreme).

Urednik programa i realizator manifestacije Međunarodnog dana svetlosti u Srbiji je Zorica Matić.

Međunarodni dan svetlosti od 16. maja 2018.

Posle uspešno organizovane Međunarodne godine svetlosti i svetlosnih tehnologija 2015. godine, u čijem obeležavanju je učestvovalo 147 zemalja sveta, a među kojima se brojnim aktivnostima i programima istakla i Srbija, Unesko je usvojio Međunarodni dan svetlosti koji će se obeležavati jednom godišnje.

Proglašenjem na 39. sednici Generalne konferencije Uneska od 7. do 22. novembra 2017, prvi Međunarodni dan svetlosti održan je 16. maja 2018. godine.

Ovaj datum je odabran kako bi se obeležila godišnjica prvog emitovanja laserskog zraka pomoću rubinskog kristala 1960. godine. Laseri su transformisali društvo putem zdravstvene zaštite i interneta, a laserska nauka je međunarodno prepoznata u više od 20 Nobelovih nagrada.

Međutim, Međunarodni dan svetlosti nije posvećen samo istraživanjima i primeni svetlosti u nauci. Svrha Međunarodnog dana svetlosti je da obezbedi godišnji fokus na svetlost i uvažavanje njene uloge u životima građana sveta kako u oblastima nauke, medicine, komunikacije i energije, tako i u sferama kulture, obrazovanja i održivog razvoja.

Međunarodni dan svetlosti 2020 – program

  • Konkurs „Vidi svetlost“

U sklopu #MDS2020 pod nazivom „Vidi svetlost“, Nacionalni koordinacioni komitet Međunarodnog dana svetlosti objavio je javni konkurs za vizuelne umetnike, i otvoreni poziv za pismene radove i onlajn konferencije.

  • Konkurs za dela iz vizuelne umetnosti

Konkurs je otvoren za različite oblike dela iz vizuelne umetnosti, i projekte koji koriste nove medije za umetničko izražavanje kao što su likovna dela, fotografija, kinematografija, stripovi, digitalna umetnost, svetlosni i muzički performansi (instalacije, projekcije, light painting…). Radove treba priložiti putem mejla do 25. maja na adresu: idl.committee.rs@gmail.com (JPEG format i Video/Digitalni zapisi do 1min).

  • Poziv za pismene radove

Otvoreni poziv za pismene radove na teme „Vidi Svetlost & Avatar“ namenjen je autorima iz svih oblasti nauka i umetnosti. Radovi* mogu biti napisani u formi naučno-popularnog članka, eseja, kratke priče ili pesme. Tekst radova je ograničen na 2000 reči i može biti napisan na srpskom, engleskom i francuskom jeziku. Radovi se dostavljaju u elektronskoj formi do 25. maja na sledeću adresu: idl.committee.rs@gmail.com. * (Autori mogu tražiti mejlom uputstva za pisanje rada)

  • Poziv za učešće u online konferenciji

Sve informacije potražite preko mejla idl.committee.rs@gmail.com.

  • Dečje radionice MDS2020

Autor: Milica Komlenić Vukić
Nazivi: Avatar – Upali mrak – Luminada – Uhvati dugu
Radionice za mališane mogu da se organizuju u sklopu školske nastave ili u kućnoj atmosferi sa roditeljima, koje će omogućiti izvođenje svetlosnih čarolija u kućnoj varijanti.
Radovi, foto / video zapisi (ne duži od 1 minut) mogu biti priloženi do 25. maja na mejl adresu: idl.committee.rs@gmail.com. (Taj mejl služi i za podrobnije raspitivanje u vezi sa radionicama).
Pristigli radovi biće objavljeni 29. i 30. maja 2020. godine u sklopu zvanične proslave Međunarodnog dana svetlosti.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.