Naslovna » Izlasci » Izložbe » Narodni muzej u Beogradu: 176 godina od osnivanja
Narodni muzej u Beogradu: Virtuelna izlžba "Trebenište"
Narodni muzej u Beogradu: Virtuelna izlžba "Trebenište"

Narodni muzej u Beogradu: 176 godina od osnivanja

U nedelju, 10. maja 2020, Narodni muzej u Beogradu obeležava 176. godišnjicu od osnivanja, zbog aktuelnih okolnosti, virtuelnim izložbama.

Najstariji državni muzej osnovan je ukazom ministra prosvete, književnika Jovana Sterije Popovića.

Muzej je osnovan bez inicijalne kolekcije, već samo apelom institucijama i pojednicima da se otpočne sa prikupljanjem starina za „muzeum serbski“.

Posle godina trajanja i razvoja, danas Narodni muzej u Beogradu čuva i dokumentuje više od 450.000 muzejskih predmeta koji čine sponu sadašnjosti sa kulturama i umetnošću iz prošlosti.DuB - vinjeta: Online program

Prepoznavanje važnosti prikupljanja i čuvanja značajnih svedočanstva materijalne kulture iz prošlih epoha zajednički je imenitelj svih 176 godina trajanja, a kontinuirano pronalaženje novih saznanja i pristupa, brige i predstavljanja zajedničkog kulturnog nasleđa još je jedna od osobnosti koje su obeležile dugo postojanje Narodnog muzeja u Beogradu.

Narodni muzej: Virtuelno „Trebenište“ i još dve izložbe

Narodni muzej u Beogradu: Virtuelna izlžba "Slike Balkana - Paja Jovanović"
Narodni muzej u Beogradu: Virtuelna izlžba „Slike Balkana – Paja Jovanović“

Narodni muzej u Beogradu je 10. maj najčešće obeležavao priređivanjem značajne tematske izložbe.

Ove godine je bilo predviđeno da se posetiocima predstavi međunarodni izložbeni i istraživački projekat „Trebenište“ kojim su nakon više od sto godina od otkrića nekropole Trebenite kod Ohridskog jezera, prvi put objedinjeni arheološki nalazi koje čuvaju Arhelološki muzej u Sofiji, Arheološki muzej Republike Severne Makedonije, Muzej u Ohridu i Narodni muzej u Beogradu, kao i istraživanja stručnjaka iz sve tri države.

Imajući u vidu da je pandemija virusa korona i dalje u toku i da su predviđeni planovi odloženi, istovremeno vodeći računa o prevenciji mogućnosti širenja zaraze, povodom obeležavanja Dana Narodnog muzeja, a u saradnji i podrškom platforme VR All Art, Narodni muzej je za posetioce priredio virtuenu izložbu „Trebenište“, sa eksponatima iz Narodnog muzeja.

Izložba će biti pristupačna od nedelje, 10. maja u 12.00, na veb sajtu Narodnog muzeja.

Pored virtuelne mogućnosti obilaska eksponata sa Trebeništa, za posetioce su pripremljene još dve nove virtuelne izložbe.

Jedna je izložba slika Vlaha Bukovca iz kolekcije Narodnog muzeja, a druga je izložba „Slike Balkana“ Paje Jovanovića.

Stalnu postavku na Trgu republike moguće je posetiti uz pridržavanje propisanih mera. Više pročitajte na OVOM LINKU. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.