Naslovna » BG špijun » Region » U Crnoj Gori uhapšeni vladika Joanikije i sedam sveštenika, u Srbiji osude i zahtevi za njihovo oslobađanje
Crna Gora: Uhapšeni sveštenici u Niškiću, us Srbiji osude (foto: Nikšić / Nikiforov Alexander, shutterstock.com)
Crna Gora: Uhapšeni sveštenici u Niškiću, us Srbiji osude (foto: Nikšić / Nikiforov Alexander, shutterstock.com)

U Crnoj Gori uhapšeni vladika Joanikije i sedam sveštenika, u Srbiji osude i zahtevi za njihovo oslobađanje

Loši međusobni odnosi vlasti Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) sinoć (12. maja) kulminirali su hapšenjem vladike Joanikija i sedam sveštenika u Nikšiću.

Mitropolija budimljansko-nikšićka je organizovala liturgiju i litije na dan Svetog Vasilija Ostroškog. Crkvenom prazniku je prisustvovao veliki broj građana uprkos merama koja su crnogorske vlasti propisale i zabranile javne skupove.

Posle litija, pa nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću vladika i sedam sveštenika je zadržano na 72 sata u tamošnjem Centru bezbednosti zbog „sumnje da su počinili krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima“ za vreme pandemije. Tužilaštvo je navelo da veliki broj ljudi nije poštovao meru fizičkog distanciranja.

Hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog i sveštenika samo je dolilo ulje na vatru koja već mesecima tinja u Crnoj Gori.

Tako su u Andrijevici danas oko 11.00 građani automobilima blokirali put Andrijevica-Berane-Plav. Posle tri sata rasprave i ubeđivanja policija je upotrebila i suzavac da bi deblokirala put i rasterala demonstrante. Pri tom je uhapsila više učesnika protesta.

Burna reagovanja u Srbiji

Potom su usledila i burna reagovanja u Srbiji na zbivanja u susednoj državi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej su u zajedničkom saopštenju izrazili zabrinutost zbog hapšenja vladike i sveštenika „uvereni da će oni biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem roku“.

Sinod SPC je najoštrije osudio progon SPC u Crnoj Gori i apelovao na tamošnju vlast da prekine sa progonom.

Osudama i zahtevima da se uhapšeni sveštenici puste na slobodu pridružili su se do pisanja ove vesti i ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, Narodna stranka i stranka Dosta je bilo.

Nesporazumi na relaciji vlast Crne Gore-SPC su počeli usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti kojim je, kako tvrdi SPC, ona dovedena u neravnopravan položaj u odnosu na druge crkve i verske zajednice u Crnoj Gori. (danubeogradu.rs)