Naslovna » BG svaštara » BG Fashion » EFTDC Serbia Fashion Week: Emilija Zdravković u finalu takmičenja
EFTDC Serbia Fashion Week: Emilija Zdravković u finalu takmičenja
EFTDC Serbia Fashion Week: Emilija Zdravković u finalu takmičenja

EFTDC Serbia Fashion Week: Emilija Zdravković u finalu takmičenja

Emilija Zdravković sa svojom kolekcijom „The Unknowne“ ušla je u finale prestižnog takmičenja EFTDC Serbia Fashion Week-a.

Koliko su studenti Modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti zaista talentovani i uspešni, pokazala je i studentkinja prve godine, Emilija Zdravković na održanom takmičenju European Fashion Talent Designer Competition (EFTDC) u okviru Serbia Fashion Week-a.

Pod mentorstvom profesorke, docenta mr Katarine Samardžić, izabrana je kao prva među finalistima koja će imati priliku da svoju kolekciju „The Unknowne“ prikaže kroz reviju u oktobru mesecu 2020. godine.

Kako su za ovogodišnje takmičenje okolnosti bile drugačije, i kako su se sami događaji realizovali uglavnom online, tako je protekao i Serbia Fashion Week – bez tradicionalnog spektakla koji je bio priređivan za modnu publiku kako iz Srbije, tako i iz sveta.

Međutim, to nije umanjilo veličinu ovog događaja, koji promoviše mlade, talentovane modne kreatore i samo takmičenje EFTDC, gde se svake godine studenti Modnog dizajna FDU-a pojave, i svojom kreativnošću, društveno odgovorenim viđenjem mode, zasene stručni žiri koji je uvek u sastavu najvećih modnih stručnjaka.Promo

Emilija Zdravković – nova nada modnog sveta

Emilija Zdravković je nova nada modnog sveta, koja je prvoproglašeni finalista EFTDC-a sa svojom kolekcijom „The Unknowne“, a koja se bavi potrebama da kroz odevne predmete podigne svest o problemima nad kojima imamo potpunu kontrolu, o značenju kojim odevni predmet ocrtava čoveka, prikazuje strah, traumu i razmišljanje jednog pojedinca u svetu proizvodnje brze mode. Emilija je zapravo kroz prikazanu kolekciju ukazala na veliki problem koji nesvesno podržavamo, a koji možemo zaustaviti.

Kako Emilija kaže za „The Unknowne“ kolekciju – „The story about those who are not heard“, zapravo eksperimentom „Zero waste“, skreće pažnju na velike i bespotrebne potrošnje materijala, koje industriji daju moć nad svojim potrošačima.

Zanimljiv je način na koji je Emilija izradila svoju kolekciju, spajanjem starih second hand proizvoda u nešto novo – pačvork, pa je tako dobijena nova svrha i namena.

– Dolazim do cilja da modnoj industriji predstavim sistem reciklaže, koji ne samo da je ekološki osvešćen, već produžava i životni vek samim materijalima, smanjujući proizvodnju novih. Tako i dajemo mogućnost da jednom detetu pružimo šansu za život i obrazovanje koje zaslužuje. Zapravo, mi kao potrošači, našim izborom, imamo tu moć da stanemo protiv child labor sistema – ističe Emilija Zdravković.

U sastavu stručnog žirija na ovogodišnjem izboru za finale EFTDC takmičenja su bili modni eksperti iz svih oblasti koje modna scena čini, kako kod nas, tako i u svetu: Svetlana Horvat, Adrian Mizzi, Meera Fox, Eymeeic Francois, Bin Chen, Mira Postolache, Donald Postolache, Paola Buonacara, Rocco Leo Gaglioti, Eduardo Perez Gonzales i Correl Crisan.

Emilija je verovala u sebe i znala da će žiri prepoznati poruku koju želi da pošalje, ali je istakla, da je nestvaran osećaj kada je čula svoje ime kao pvo među izabranim finalistima.

Zanimljivo je da je uspešna studentkinja Modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti bila deo i SFW panel diskusije na temu „Moda i mladi u doba korone – Ko su kreatori nove normalnosti“, gde se govorilo o tome kako je novonastala situacija uticala na kreativnost mladih dizajnera i na koji način se može adaptirati i iskoristiti trenutna „normalnost“ u svoju korist.

Kao najmlađi panelista Emilija je govorila o viđenju dizajna u karantinu, kao i o izolaciji, ali i samom konceptu njenih modela koji su nastajali u tom trenutku.