Naslovna » Blog » Akcije i reakcije » Izbori u Srbiji tek su završeni, a već (od) danas… HAOS?!
Izbori u Srbiji tek su završeni, a već (od) danas... HAOS?! (foto: Pixabay)
Izbori u Srbiji tek su završeni, a već (od) danas... HAOS?! (foto: Pixabay)

Izbori u Srbiji tek su završeni, a već (od) danas… HAOS?!

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji završeni su sinoć, 21. juna 2020. u 20.00, a manje od 24 sata kasnije… haos?!

„Preteća epidemiološka situacija“

Jutro posle izbora oglasio se dr Predrag Kon, član kriznog štaba (inače, na odmoru je). Preko svog Facebook naloga objavio je sledeće: „Epidemiološka situacija Kovid 19 u Beogradu je ponovo preteća. Zbog povratka studenata svojim kućama u julu može se pretnja proširiti po čitavoj Srbiji“.

Doktor dodaje da je do pogoršanja situacije došlo posle 5. juna kada su ograničenja javnog okupljanja podignuta na 1000, a potom potpuno ukinuta.

Moguće su zabrane poseta bolnicama, obavezno nošenje maski u javnom prevozu ili prodavnicama, ali je najvažnije da se propisane mere sprovode, kaže dr Kon.

Zaraženi fudbaleri Zvezde

Jutro posle izbora oglasila se uprava fudbalskog kluba Crvena zvezda. Saopšteno je da je pet fudbalera pozitivno na virus korona: Marko Gobeljić, Njegoš Petrović, Dušan Jovančić, Marko Konatar i Branko Jovičić.

Oni se osećaju dobro, u strogoj su izolaciji i u stalnom su kontaktu sa medicinskim timom kluba.

Istovremeno, nema podataka da je bilo ko zaražen ko je bio na večitom derbiju (kada je bilo od 15.000 do 25.000 navijača, zavisi ko je „brojao“) a verovatno neće biti podataka ni da je zaražen neko od navijača ko je bio na proslavi titule (oko 18.000 navijača).

Zaraženi teniseri i treneri

Na virus korona pozitivni su Grigor Dimitrov, Borna Ćorić, Marko Paniki i Kristijan Groh, potvrđeno je iz Zadra. Turnir Adria Tour prekinut je još juče, finale nije održano.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković vratio se u Beograd, testiran je, a rezultati se čekaju.

Treći „korona minimalac“ i teška jesen

Jutro posle izbora oglasio se ministar finansija Siniša Mali koji je najavio treći „korona minimalac“ 7. jula. Pored uobičajenih „otvaranja novih fabrika“, „novih radnih mesta“, „otvaranja auto-puteva“, „prosečne plate od 900 evra i penzije od 440 evra“, ministar je pomenuo i metro u Beogradu, kao i novi most preko Save.

Na drugoj strani, čitamo da su novinari ekonomskog mesečnika „Biznis i finansije“, između ostalog, objavili da u Srbiji „svim učesnicima na finansijskom tržištu predstoji teška jesen“.

Novozaraženi i novi kovid centar

Iako je „virus pobeđen“, iako je svakog dana jedan preminuli i devedesetak novozaraženih i „nema panike“, odjednom: „Kliničko-bolnički centar ‘Bežanijska kosa’ biće najverovatnije nova kovid-bolnica, pišu Večernje novosti“.

Odjednom se Srbijom prolama fraza „zbog porasta broja inficiranih“ a objavljena je i sledeća rečenica: „Iako u ovoj fazi 100 novih slučajeva infekcije nije isto kao u martu, kada je klinička slika bolesti bila teža, i veći broj inficiranih je morao na bolničko lečenje, ipak ponovo moraju da se obezbede dodatni kapaciteti“.

A za kraj – BIRN!

Čitamo danas i ovo: „U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244 – saznaje BIRN na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19“.

Svašta je još napisano na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)