Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kulturni centar Beograda: Otvaranje junskih izložbi u četvrtak
Kulturni centar Beograda - junske izložbe: Milomir Kovačević - Dobro došli na Goli otok
Kulturni centar Beograda - junske izložbe: Milomir Kovačević - Dobro došli na Goli otok

Kulturni centar Beograda: Otvaranje junskih izložbi u četvrtak

Kulturni centar Beograda, preciznije tri galerijska prostora ove institucije, biće ulepšana sa dve nove izložbe od četvrtka, 11. juna 2020. godine.

Galerija Artget

Kulturni centar Beograda - junske izložbe: Milomir Kovačević - Dobro došli na Goli otok
Milomir Kovačević – Dobro došli na Goli otok

Na Trgu republike 5/I biće otvorena izložba Milomira Kovačevića „Dobro došli na Goli otok“.

Njegove fotografije imaju nešto što nije ni malo ironično kao naziv ove izložbe: poziv da konačno fizički, pomoću svetlosti i senki otkrijemo nešto što je u našim glavama samo pojam o paklu. Jer, Goli otok je to – sinonim za hadske muke kojima su bili izložene hiljade stradalnika od 1948. pa do kasnih pedesetih i uvek ostao samo kao maglovita pretnja, a manje kao konkretan geografski pojam sa svojim toponimima.

I sam sam boravio na tom ukletom mestu, kao Milomir, drugim poslom od ovog umetnika, ali sada, dok posmatram njegove vizuelne impresije, pomišljam kako to mesto možda nisam video dobro. Ono je na mene delovalo kao celina, kao udarac u glavu, a fotografije Milomira Kovačevića razlažu taj skup u niz vizuelnih senzacija i izabranih prizora koje stvari osvetljavaju sasvim drugačije od onoga kako sam ih ja doživeo.

Te fotografije govore zapravo o nama sada. I postavljaju pitanje: da li smo na tom ukletom ostrvu ostavili saosećanje. Jer, ništa nije tako prisutno u trenutku koji upravo živimo kao to – nedostatak empatije, odsustvo razumevanja za druge, nezainteresovanost za patnju. Ove fotografije na mene deluju kao nemo upozorenje da smo zaboravili da smo ljudi. (Goran Marković)

 • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
 • Izložba Milomira Kovačevića „Dobro došli na Goli otok“
 • 11. jun (19.00) – 30. jul 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno.
 • Umetnički direktor Galerije Artget je Aleksandar Kostić

Likovna galerija i Galerija Podroom

Kulturni centar Beograda - junske izložbe: Mia Ćuk - Kupine noću (IVA-lab)
Mia Ćuk – Kupine noću (IVA-lab)

U ova dva prostora (Knez Mihailova 6 i Trg republike 5/-1) biće otvorena izložba „Vreme 244’33“ – IVA-lab“.

Problematizacija pojma vremena u umetnosti nije nova, ona se često sprovodila unutar pojedinačnih umetničkih projekata kroz aktuelizaciju ličnih narativa. Izložba objedinjuje radove domaćih i inostranih umetnika/ca (program IVA.lab) baveći se problematizacijom vremena u više ravni, kako u odnosu na prirodu samog medija zasnovanog na vremenu, tako i kroz aktuelizaciju pojma vremena u odnosu na kontekst u kojem umetnički radovi nastaju, bivaju reaktualizovani i pokazani publici.

U fokusu su umetnički radovi koji na različite načine preispituju vreme, zaustavljaju ga, ponavljaju, produžavaju, recikliraju, kontrolišu, usporavaju, aproprišu, manipulišu…

Sam naziv izložbe omaž je kompozitorskim idejama Džona Kejdža koje su inkorporirale temporalnost u umetničko delo u vidu prolaznih i privremenih stanja muzike (Džon Kejdž, 4’33’, 1952) i pružile izvanredan okvir filmskoj, video umetnosti i drugim oblicima intermedijalne umetnosti zasnovane na trajanju.

Temporalnost je u vizuelnu umetnost „uvedena“ kroz eksperimentalnu muziku i time je učinila sinematičnom i bliskom filmskoj umetnosti.

Izložba „Vreme 233’44′“ zahteva tačno toliko vremena da se sagleda u celini (!).

Odabirom četrnaest radova različite strukture, narativa i poetike, izložba progovara o društvenim, sociološkim i kulturološkim fenomenima kao što su klasa, rad, migracije, politika, rat, krize, izolacija, ali i identitet, efemernost, introspekcija, odrastanje i ljubav.

Biće priređen i kvalitetan program uz izložbu: filmska radionica (12. i 13. jun), predavanje Dragane Žarevac (20. jun od 13.00) i audio-podkast (od 15. juna na sajtu KCB).

 • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6) i Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
 • Grupna izložba „Vreme 244’33“ – IVA-lab“
 • Umetnici: Sesilija Belen Sandoval, Efim Graboj, Rand Bejruti, Miloš Bojović, Anica Vučetić, Dragana Žarevac, Dejan Klement, Ivan Petrović,  Retro Future, Mirjana Boba Stojadinović, Slobodan Stošić, Vladimir Tomić, Miloš Tomić, Joana Turkan, Mia Ćuk
 • Kustoskinja: Slađana Petrović Varagić
 • 11. jun (19.00) – 4. jul 2020.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00; nedeljom zatvoreno.

Za sve posetioce važe propisi u vezi sa okupljanjem u zatvorenim prostorima.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.