Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Musicology: Vasil Hadžimanov Band
Musicology: Vasil Hadžimanov Band (foto: Predrag Ilić / Rex Images)
Musicology: Vasil Hadžimanov Band (foto: Predrag Ilić / Rex Images)

Musicology: Vasil Hadžimanov Band

Vasil Hadžimanov Band nastupa 30. jula na letnjoj sceni kluba Bitefartcafe u okviru serijala Musicology, koji se nastavlja posle tri meseca pauze.

Ova organizacija ne odustaje od misije oplemenjivanja svakodnevice dobrom muzikom, što je i potvrdila najavom koncerta benda jednog od najistaknutijih srpskih pijanista, Vasila Hadžimanova, u klubu Bitefartcafe Summer Stage.

Koncert Vasil Hadžimanov benda koji je prvobitno bio zakazan za 25. jun, pomeren je za 30. jul, saopštili su organizatori. Kako su naveli, jedan član benda je u nemogućnosti da doputuje zbog mera države iz koje dolazi, te i pored velike želje, bend nije u mogućnosti da nastupi.

Rame uz rame u borbi za kvalitetnu muziku i stvaralaštvo na našim prostorima, Vasil Hadžimanov Band je zasigurno najbolji način da Musicology nastavi da živi i diše, u vreme kada je najbitnije da su muzičari, organizatori i publika jedno.

Ovaj izvrsni sklop muzičara, objavio je od osnivanja benda, 1997. godine, sedam studijskih albuma koji su naišli na fantastične kritike širom sveta. Svojim talentom, radom i neprestanim pomeranjem granica, članove benda prepoznali su svetski kritičari kao vrhunske muzičare.

Vasil Hadžimanov Band – autentičan muzički izraz

Pijanista, kompozitor i aranžer, Vasil Hadžimanov dobio je epitet nezaobilazne povezujuće karike srpskog džeza i postao neko ko je obeležio muzički prostor Balkana kao čuvar, interpretator i novi tumač tradicije.

Bogato iskustvo folklora Vasil smatra „muzikom koje se ne treba stideti već je, naprotiv, podržati i dati joj više prostora“, što je ovaj umetnik i uradio u jednom od ključnih trenutaka nacionalne muzičke istorije, kada je u muzičkoj produkciji vladao talas koji nije podržavao prave vrednosti.

Inspirišući se tradicionalnom muzikom, pretopio ju je u autentičan muzički izraz koji je široko prepoznat.

Jedinstveni pristup muzici, koji podrazumeva kombinovanje balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova kao što su džez, fank, rok, world i progresivna muzika, u potpunosti je autentičan kada je reč o Vasil Hadžimanov Band-u.

Pored izrazito uspešne karijere, upustili su se i u komponovanje filmske muzike koja je naišla na veliki odjek. Osvojili su brojne nagrade, nastupali na prestižnim domaćim i svetskim festivalima i sarađivali sa mnogobrojnim svetskim virtuozima. Predstavljali su muziku Balkana na svetskoj izložbi Expo 2005. godine u Japanu, gde su takođe doživeli veliki uspeh.

Vasil Hadžimanov Band ostvario je veliki iskorak objavivši svoj šesti album, „Alive“ za prestižnu američku izdavačku kuću „MoonJune Records“ iz Njujorka, koji je čuveni „DownBeat“ magazin uvrstio u top izdanja 2016. godine. Album je snimljen uživo u pet različitih gradova i pet koncertnih dvorana sa specijalnim gostom, saksofonistom i autorom, Dejvidom Binijem.

Sva izdanja Vasil Hadžimanov Band-a su u Srbiji proglašena za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Ulaznice za ovaj koncert se mogu nabaviti na prodajnim mestima tickets.rs, kao i na istoimenom sajtu. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.