Naslovna » BG servis » Otvoreno je međunarodno pristanište za putničke brodove u Zemunu
Međunarodno pristanište za putničke brodove u Zemunu (foto: GO Zemun)
Međunarodno pristanište za putničke brodove u Zemunu (foto: GO Zemun)

Otvoreno je međunarodno pristanište za putničke brodove u Zemunu

Međunarodno pristanište za putničke brodove otvoreno je danas, 6. juna 2020, na Dunavu, u Zemunu.

– Ovo je veliki dan za Zemun, san koji smo sanjali danas se ostvario. Vidite i sami da izgradnjom ovog pristana stvaramo uslove da se svi oni kruzeri koji su decenijama prolazili pored našeg Zemuna sada usidre, a mi ćemo turiste kao dobri domaćini ugostiti i prezentovati im sve ono po čemu su Gradska opština Zemun i Grad Beograd poznati i karakteristični – rekao je na otvaranju predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić.

Gradske vlasti su ovom prilikom najavile radove duž Keja oslobođenja i rekonstrukciju Glavne ulice.

Ovo pristanište je sedmo u Srbiji i svakako će doprineti razvoju nautičkog turizma, jer je prošle godine 750 kruzera pristalo u „beogradsku luku“ i tražilo se mesto više. Sa zemunskim pristaništem, gradske vlasti očekuju da će u narednim godinama najmanje 1500 kruzera doploviti u Srbiju.

Međunarodno pristanište za putničke brodove u Zemunu (foto: GO Zemun)
Foto: GO Zemun

Lokacija na kojoj je izgrađeno pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan – sastoji se od mosta dužine 54,5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom. Kruzeri će moći da pristaju i po najnižem stogodišnje izmerenom vodostaju.

Ukupna vrednost ove kapitalne investicije je milion i po evra.

Pristanište u Zemunu je spremno za prihvat brodova u nastupajućoj nautičkoj sezoni i njegovom izgradnjom na najvažnijem panevropskom plovnom putu Dunava – Koridoru 7, biće udvostručen broj mesta za pristajanje kruzera, čime će Beograd duplirati broj turista. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.