Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Prstenasto pomračenje Sunca 21. juna 2020.
Prstenasto pomračenje Sunca (foto: Pixabay)
Prstenasto pomračenje Sunca (foto: Pixabay)

Prstenasto pomračenje Sunca 21. juna 2020.

Prstenasto pomračenje Sunca, u nedelju, 21. juna 2020, videće se iz Srbije samo delimično, saopšteno je iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Građani Srbije će imati priliku u nedelju ujutru posmatraju samo delimično pomračenje Sunca.

U svom kretanju oko Zemlje, Mesec povremeno zaklanja Sunce, pa se govori o pomračenju Sunca. Ukoliko je Mesec daleko od Zemlje njegov prečnik nije dovoljno velik da u potpunosti zakloni Sunce, pa se govori o prstenastom pomračenju Sunca.

Traka na Zemljinoj površini, iz koje se vidi prstenasto pomračenje će se protezati od centralne Afrike, preko juga Arabije, severne Indije, južne Kine do Tihog okeana.

Ova traka je najšira u Indiji, 21 kilometar, i tu se „prsten“ može posmatrati 38 sekundi. Van ove zone, kako na severu tako i na jugu, pomračenje Sunca je delimično, a Sunce sve manje zaklonjeno sa udaljavanjem od nje.

Globalno gledano, pomračenje Sunca počinje u 5.46 na Atlantiku, a završava u 11.34 na Pacifiku.

Pomračenje Sunca od 7.17

Gledano iz Beograda, Mesec će pokriti svega 5% Sunčevog prečnika.

Pomračenje u Beogradu počinje u 7.17, maksimum je u 7.38, a kraj u 7.59; ukupno trajanje pojave je 42 minuta.

Istovetni podaci za Leskovac su: 7.07, 7.36, 8.05; 58 minuta.

Zbog bezbednosti očiju, ovu slabo uočljivu pojavu trebalo bi posmatrati kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo. Najbezbednije posmatranje je teleskopom koji ili ima specijalni filter za Sunce ili Sunčev lik projektuje na beli zaklon.

Ukoliko bude vedro Beograđani će pomračenje Sunca 21. juna moći da prate i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.