Naslovna » Izlasci » Pozorište » Reflektor teatar: Najnovija predstava „Urednik“ otvara julski repertoar
Reflektor teatar: Najnovija predstava "Urednik" otvara julski repertoar
Reflektor teatar: Najnovija predstava "Urednik" otvara julski repertoar

Reflektor teatar: Najnovija predstava „Urednik“ otvara julski repertoar

Reflektor teatar nastavlja novu sezonu „Post istina je laž“. Za jul, ova nezavisna omladinska produkcija najavljuje izvođenja svojih poznatih predstava.

Među predstavama je i jedna humanitarnog karaktera, ali i izvođenja najnovije predstave – „Urednik„.

Tokom juna ova pozorišna trupa izvela je nekoliko predstava u Dorćol Platz-u. Već prvih dana narednog meseca, tačnije 1, 2. i 3. jula, na istoj sceni ponovo će izvoditi novu predstavu „Urednik“, dramaturškinje Sare Radojković i reditelja Vojkana Arsića, koja govori o relativizaciji istine, medijskim manipulacijama i njihovim posledicama.

„Ova drama zato prati dinamiku jedne televizijske redakcije i kako se ona, što u kolektivnom što u individualnom obliku, nosi sa time kako i koje će informacije prenositi. Iako se čini da utiču na sudbinu ‘tamo nekih ljudi’ vidimo kako zapravo utiču na sudbinu sebe samih. Shvatamo zašto se nalaze u pozicijama u kojima se nalaze i kako ih neinformisanost i neangažovanost za sopstvene živote dovodi u pozicije u kojima se nalaze. Kako iz njih pokušavaju da se izvuku i da li i zašto (ne) uspevaju“, navode iz Reflektor teatra.

Predstava „Urednik“ premijerno je izvedena početkom marta, nakon čega je doživela još tri izvođenja.

Tokom vanrednog stanja, ekipa predstave je kreirala emisiju „Urednik u krizi“ u kojoj su glumci i glumice, iz svojih uloga, analizirali aktuelne teme na online „redakcijskim sastancima“. Ova emisija emitovana je na zvaničnim platformama Reflektor teatra.

Inače, naziv sezone „Post istina je laž“ potiče iz pesme „Kliker u stomaku“, koja je između ostalih rađena upravo za ovu predstavu, a sada je i zvanična pesma sezone 2020.

Nakon tri vezana izvođenja ove predstave, na scenu 14. jula izlaze „Muškarčine“ koje su izvedene više od 130 puta.

Nedelju dana kasnije, 21. jula, ekipa predstave „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“ imaće svoje humanitarno izvođenje, u organizaciji Reflektor teatra i združene akcije „Krov nad glavom“, dok će u utorak, 28. jula, na scenu izaći ekipa predstave „Ekstremizam – kako ja ovo sinu da objasnim?

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.