Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – 14. jun
Institut za transfuziju krvi Srbije - dobrovoljno davanje krvi (fotografiju obezbedio ITKS)
Institut za transfuziju krvi Srbije - dobrovoljno davanje krvi (fotografiju obezbedio ITKS)

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – 14. jun

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije od 2005. godine, 14. juna.

Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije podsećaju da se ovaj datum vezuje se za dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.

Cilj je da se podigne nivo svesti o neprocenjivoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se svi zdravi građani pozovu da redovno daju krv kako bi se obezbedile dovoljne količine krvi za lečenje bolesnih i povređenih pacijenata.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – 14. jun, obeležava se ove godine pod sloganom „Daj krv i učini svet zdravijim mestom“.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije, kao što slogan i nagoveštava, jeste da se sačuva zdravlje čitave planete.

Zbog pandemije virusa korona, Svetska zdravstvena organizacija ove godine vodi globalnu virtuelnu kampanju, bez uobičajenih manifestacija. Ali, davanje krvi ne može biti virtuelno, davaoci krvi su nezamenljivi.

Zbog toga će Institut za transfuziju krvi Srbije biti otvoren za sve ljude dobre volje koji ovaj dan žele da obeleže humanim gestom davanja krvi i danas, ali i narednih dana. Na OVOM LINKU možete videti gde se u toku nedelje u Srbiji dobrovoljno daje krv. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.