Naslovna » BG špijun » Vinaverovi dani evropske kulture: Evropska noć u Šapcu
Vinaverovi dani evropske kulture: Evropska noć u Šapcu
Vinaverovi dani evropske kulture: Evropska noć u Šapcu

Vinaverovi dani evropske kulture: Evropska noć u Šapcu

U Šapcu će od 18. do 20. juna 2020. biti održani sada već tradicionalni Vinaverovi dani evropske kulture pod sloganom „Evropska noć“.

To je kulturni događaj koji za okosnicu ima veliki naučni skup „Duša, zver, svest: Stanislav Vinaver i nemačka kultura“ koji se kao i prethodnih godina odvija u Biblioteci šabačkoj.

Manifestacija Vinaverovi dani evropske kulture ove godine nosi naziv po zbirci pesama Stanislava Vinavera.

Na početku skupa će biti održana promocija drugog broja godišnjaka za modernu književnost i umetnost „Vinaverovo ogledalo“ i naučnog zbornika „Plavo nebo nad utopijom: Stanislav Vinaver i ruska kultura“ a govore dr Kornelija Ičin, dr Vladan Bajčeta i Gojko Tešić.

Od 2019. godine Vinaverovi dani šire horizonte umetničkog stvaranja i u okviru manifestacije će biti organizovan prateći dramski, muzički, ali i audio-vizuelni program, kao i različiti edukativni projekti za sve generacije.

Po rečima Igora Marsenića, Vinaverovi dani su dokaz da evropska kultura jeste deo istorije i tradicije Šapca. Koncept „Evropska noć“ naglašava neodvojivost različitih kultura u okviru Evrope i značaj zajedničkog kulturalnog nasleđa, kojim se u Šapcu već godinama bave na dinamičan način.

– Slaveći Vinaverova dela, kroz arhitekturu, književnost i umetnost, fokusirani smo na misli i ideje koje traju. Pozivanjem umetnica i umetnika da daju svoju interpretaciju mi uspevamo da držimo korak sa Evropom, i vešto izbegnemo kulturalna zatvaranja unutar prošlosti, kretanje unazad i mračnjaštvo. Prošle nedelje smo proslavili delo Jevrema Obrenovića, slaveći sadašnjicu i podsećajući koliko je bitno stremiti otvaranju i slobodi, stvarati grad kulture i umetnosti, i zato sada uz Vinavera nastavljamo da negujemo interpretativni pristup jer ostavlja prostor autorima da se iskažu u različitim medijima od nauke ili muzike do grafičkog dizajna, pisanja ili dizajna svetla, i sada je Šabac atraktivno mesto koje privlači stvaralaštvo, što ćemo razvijati i u budućnosti – naglašava Marsenić.

Vinaverovi dani evropske kulture: Dramski i književni program festivala

Vinaverovi dani evropske kulture ove godine donose dramski prikaz dela „Monah Tadija“ nastao po tekstovima drame Ljubomira Rankovića u izvođenju umetničke grupe Agape pod vođstvom Aleksandre Pavlović, angažovane profesorke srpskog jezika i književnosti.

Ovaj nesvakidašnji kulturni događaj uvod je u promociju zbirke pesama „Ratni drugovi“ Stanislava Vinavera, gde će govoriti i prof. dr Nadežda Vinaver, autorka eseja o delu. Svi posetioci književne večeri koja se održava 18. juna od 20.00 u Glasu crkve dobijaju i primerak ovog važnog Vinaverovog dela.

Drugi dan festivala – u petak, 19. juna od 19.00, koji se dešava na Vinaverovom trgu, rezervisan je za dodelu Književne nagrade Stanislav Vinaver – a ovogodišnji laureat je akademik Matija Bećković.

Sledi „Pesnik-nebesnik„, recital u izvođenju umetničke grupe Agape, čija je umetnička direktorka i autorka prof. Aleksandra Pavlović, koja će se obratiti prisutnima i kroz „Slovo o pesniku“. Te večeri biće dodeljena priznanja najuspešnijim mladima koji su se odazvali na književni konkurs „Trepeti duše moje“ – a najuspešnijima, priznanje dodeljuje upravo uvaženi gost književnik Matija Bećković.

Poezije, muzika i svetlo Evropske noći

Noć pod zvezdama u Velikom parku posvećena je poeziji za sva čula.

Na početku će se predstaviti tri pesnikinje koje donose potpuno nove horizonte savremene književnosti – Maša Seničić, Milica Špadijer i Radmila Petrović.

„Evropska noć“ u Šabac dovodi neke od najistaknutijih autora savremene muzičke scene pa će tako na zatvaranju nastupiti Chorbika, mlada muzička umetnica i Subgenetics, techno duo koji čine Igor Aličič i Dino Popović.

Evropska noć će u vizuelnom smislu nositi pečat video radova koji nastaju uživo u delu Miroslava Sretenovića, dizajnera svetla i video umetnika poznatog pod nadimkom Izvanredni Bob.

Dizajn festivala ove godine potpisuje Manja Lekić i Studio Constructory, koji se Šapcu predstavio prvi put kroz vizuelni identitet programa Jevremu u čast koji priča istoriju Šapca interpretirajući nove simbole grada.

Na čelu organizacionog tima Vinaverovih dana, kao i do sada je Igor Marsenić, član gradskog veća Šapca ali i istaknuti vizuelni umetnik koji naglašava da je Vinaver bio čovek budućnosti i da je posebno značajno da budemo okrenuti ka svetlu, posebno kada se nalazimo u tami.

– Nastojimo da Šapcu, ali i celoj zemlji pružimo putokaz – donesemo svet uključujemo što više autora u različitim medijima, stvaramo programe za sve generacije, kombinujemo sadržaje podržavamo savremeno stvaralaštvo i ostvarujemo viziju budućnosti kroz otvaranje i zajednički rad. Od Šapca stvaramo mesto u koje ljudi rado dolaze, mesto gde se vidi kako ima perspektive i budućnosti. Razvijanjem ideja Stanislava Vinavera, slavljenjem dela a ne samo istorijskog lika, mi pokazujemo da smo razumeli njegove postulate i stremljenja ka najvišim dometima – zaključuje Igor Marsenić, ko-autor ovogodišnjeg programa. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.